Hoppa till huvudinnehåll

Hon valde 400 km istället för 4 km till studierna

Joanna Aganimov utanför ÅA i Vasa.
Joanna Aganimov flyttade från Esbo till Vasa med ett leende på läpparna. Joanna Aganimov utanför ÅA i Vasa. Bild: Yle / Ted Urho åbo akademi i vasa,Åbo Akademi,flyttning,flyttning hemifrån

Joanna Aganimov har bott (nästan) hela sitt liv i samma hus i Esbo. Nu tog hon sitt pick och pack och flyttade nästan 400 kilometer norrut, för att bli klasslärare.

Under de senaste 40 åren har det funnits ett alternativ för blivande lärare i Svenskfinland: flytta till Vasa eller hanka dig fram som obehörig lärare. I augusti inledde Helsingfors universitet sin utbildning med 40 hugade studenter, vid Åbo Akademi påbörjade 75 studenter sin väg till läraryrket.

En av dem som i år valde Österbotten är Joanna Aganimov. Hon kruxade för Vasa som första alternativ trots att hon bor i Esbo, och i våras kom det glada beskedet om att hon fått en studieplats.

Joanna Aganimov packar inför flytten till Vasa.
Joanna Aganimov med pick och pack. Joanna Aganimov packar inför flytten till Vasa. Bild: Yle / Ted Urho joanna aganimov,packande,väskor

- Det fanns egentligen inget som höll mig kvar här, jag ville få nya kompiskretsar och börja ett självständigt liv. Jag fick redan jättebra kontakt med några andra tjejer under antagningsprovet, säger hon leende.

Mamma Aganimov har skickat ut barnen i världen

Familjen Aganimov bor i ett stort hus i Esbo, men invånarmängden har krympt under de senaste åren.
En syster har studerat klart i Åbo och reser nu runt i Australien och en bror studerar i Helsingfors. Att det yngsta barnet flyttar längst bort väcker en del känslor i mamma Pia Aganimov.

- Klart att jag är stolt över henne, men nog är det synd att hon måste flytta så långt bort, säger matriarken.

Pia Aganimov och Joanna Aganimov.
Joanna och hennes mamma Pia Aganimov. Pia Aganimov och Joanna Aganimov. Bild: Yle / Ted Urho pia aganimov,flyttning hemifrån

Helt kommer de inte att förlora kontakten

- Jag tror nog vi ses en gång i månaden, åtminstone i början, hoppas Pia Aganimov.

En mulen onsdag i Vasa

Några dagar efter flytten möts vi upp i Vasa. Joanna Aganimov bor några dagar hos en kusin tills hon får sin egen hyreslägenhet i månadsskiftet.

Rektor Göran Djupsund välkomnar de nya studenterna till Åbo Akademi i vasa.
Rektor för ÅA i Vasa, Göran Djupsund, hälsar studenterna välkomna. Rektor Göran Djupsund välkomnar de nya studenterna till Åbo Akademi i vasa. Bild: Yle / Ted Urho Åbo Akademi,åbo akademi i vasa,Föreläsning,Göran Djupsund,Auditorium,studenter

Det mulna vädret matchas av trötta ansikten som tar sig till morgonens föreläsningar. På onsdagar brukar studenterna se extra slitna ut, i Vasa är tisdagskvällen känd för sitt hålligång.

- Det var jättekul igår, bekräftar Joanna. Vi har en bra sammanhållning i klassen, åtminstone tjejerna emellan.

Då vi träffas har studierna inte ännu kommit igång.

Rektor Göran Djupsund välkomnar de nya studenterna till Åbo Akademi i Vasa med kaffe och kaka..
Det goda studielivet - rektorn bjuder på kaffe och tårta första dagen till ära. Rektor Göran Djupsund välkomnar de nya studenterna till Åbo Akademi i Vasa med kaffe och kaka.. Bild: Yle / Ted Urho Åbo Akademi,kaffebjudning,Tårta,studenter,Rektor

- Det har mest varit introduktion och sånt, men vi har nog redan fått några uppgifter som ska lämnas in lite senare på hösten, berättar Aganimov.

Hör hela intervjun här.

Läs mera:

HU får inga pengar för 30-plussarna som blir lärare

Då klasslärarutbildningen i Helsingfors körde i gång var över en tredjedel av gulisarna redan trettio år fyllda. Professor Gunilla Holm säger att det finns både för- och nackdelar med det.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen