Hoppa till huvudinnehåll

HU får inga pengar för 30-plussarna som blir lärare

Gunilla Holm, professor vid Beteendevetenskapliga fakulteten vid HU
Gunilla Holm är professor i pedagogik vid Helsingfors universitet. Gunilla Holm, professor vid Beteendevetenskapliga fakulteten vid HU Bild: Karin Filén beteendevetenskapliga fakulteten,professorer,Helsingfors universitet

Då klasslärarutbildningen i Helsingfors körde i gång var över en tredjedel av gulisarna redan trettio år fyllda. Professor Gunilla Holm säger att det finns både för- och nackdelar med det.

Vi börjar med fördelarna. Att så många av första årets studerande vid Beteendevetenskapliga fakulteten är över trettio förklaras med att det är personer som jobbat som obehöriga lärare, och som nu sökt sig till klasslärarutbildningen.

- Det handlar om personer som sett sin chans att äntligen bli behöriga. De är mycket motiverade och har erfarenhet av undervisning, säger Gunilla Holm, professor i pedagogik.

Andelen är jämförelsevis stor, av de som påbörjade klasslärarutbildningen vid Åbo Akademi var färre än 5 procent över trettio år gamla.

Nackdelarna

De flesta av trettioplussarna har redan en ämneslärarexamen i bakfickan, så studierna handlar om att få lärarbehörighet.

- Det positiva är att de blir färdiga klasslärare redan på ett par år, då de fokuserar på de behörighetsgivande studierna. Det tråkiga är att de inte kommer att ta en examen från universitetet, säger Holm.

Det innebär alltså att det inte blir något klirr i kassan för Helsingfors universitetet, då finansieringens storlek baserar sig på antalet utexaminerade studenter.

Läs mera:

Hon valde 400 km istället för 4 km till studierna

Joanna Aganimov har bott (nästan) hela sitt liv i samma hus i Esbo. Nu tog hon sitt pick och pack och flyttade nästan 400 kilometer norrut, för att bli klasslärare.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen