Hoppa till huvudinnehåll

Invånarförening vill måla gångtunnel - får bara använda en färg

Tunnel vid Bjönsstigen i Kyrkslätt
Tunneln går under Smedsbyvägen i Masaby. Tunnel vid Bjönsstigen i Kyrkslätt Bild: Privat/Petra Vairimaa Masaby

En nedklottrad gångtunnel i Kyrkslätt kunde ha fått en väggmålning gjord av skolelever. Men myndigheterna gav bara tillåtelse till att måla tunneln med en färg.

I Masaby invånarförening och bland föräldrar till barnen i Nissnikun koulu föddes tanken om att måla om en mörk och otrivsam gångtunnel. Tanken var att skolans elever också skulle delta och få måla väggarna i tunneln.

Väggarna i gångtunneln som går under Smedsbyvägen i Masaby är nedklottrade och i taket finns en lampa som inte fungerar.

- Vi frågade första gången om vi kunde måla en större bild, men för det gav NTM-centralen inget lov. Det var därför vi frågade igen om vi kunde måla med bara två eller fyra färger, inte en bild utan bara färger, säger Petra Vairimaa som är viceordförande i Masaby invånarförening.

NTM-centralen gav bara lov att måla i en enda färg

Närings-, trafik-, och miljöcentralen gav invånarna lov att måla tunneln - men bara i en färgnyans.

- Vi fick lov av centralen men vi fick välja bara en betongfärg i grått. Det var också så att vi borde i framtiden sköta om väggarna. Vi kan inte med frivilliga krafter binda oss till att sköta om tunneln i framtiden, säger Petra Vairimaa.

Nu har föreningen beslutat att inte måla väggarna. Men det syns ljus i tunneln i höst hoppas Vairimaa. Enligt henne har kommunen lovat reparera belysningen i gångtunneln.

Läs också