Hoppa till huvudinnehåll

Krigsfotograf: Lokala läget i Irak ändras fort – hur kan Migri hinna med?

Fotografen Niklas Meltio den 6.9.2016.
Fotografen Niklas Meltio den 6.9.2016. Bild: Yle / Eva-Maria Koskinen niklas meltio,fotografer

Krigsfotografen Niklas Meltio säger att de lokala konflikterna i Irak kan ta snabba irrationella vändningar som är svåra att förutse för myndigheter som fattar asylbeslut i Finland.

Senast i våras gjorde krigsfotografen Niklas Meltio en av flera resor till Irak för att dokumentera situationen och konflikterna där.

Mer spänning i luften

Enligt Meltio har läget i landet inte blivit säkrare.

- Jag har mest jobbat i norra Irak och under de här åren är det många som har åkt därifrån. Just nu finns det vissa områden där kurder kan vistas hyfsat säkert, men det beror på vilket kurdiskt parti du tillhör, säger Niklas Meltio i Yle Vegas nyhetsmagasin Aktuellt 17.

Migrationsverkets syn på saken är ändå att Irak har blivit tryggare. Överensstämmer det här med dina erfarenheter?

- Jag upplever att det har blivit spändare stämning. Ju längre konflikten pågår desto fler militanta rörelser uppstår det, och spänningarna mellan olika grupperingar - som kurder och araber - ökar. Samarbetet som fanns mellan folket tidigare har försvunnit.

Rasismen mellan grupperna i Irak har vuxit enormt― Niklas Meltio, krigsfotograf

- Folk har också svårare att röra på sig inom landet. Folk drar sig tillbaka i sina klaner och egna samhällen och rasismen mellan grupperna i Irak har vuxit enormt mycket under de senaste åren.

Norska flyktingrådet varnar för en humanitär katastrof bland tiotusentals fallujabor som flydde till tältläger i öknen
En del av irakierna på flykt bor i flyktinglägret i Al-Falluja i Irak. År 2015 ansökte 15 400 irakier om asyl i Finland. Norska flyktingrådet varnar för en humanitär katastrof bland tiotusentals fallujabor som flydde till tältläger i öknen Bild: EPA/NAWRAS AAMER Irak,Al-Falluja

- Situationen ändras mycket och fort. Den är oförutsägbar med irrationella vändningar och det är där problemet ligger. Det är redan svårt att hålla sig uppdaterad om vändningarna då man är på plats. Jag tror det tar för lång tid för myndigheterna här att få information om konflikten där.

Vilka förutsättningar tror du finska myndigheter har att göra korrekta bedömningar om säkerhetsläget i Irak?

- Jag tror man lätt försöker förenkla situationen. Problemet är mångfacetterat. Det saknas kulturkännedom och det krävs stora insikter för att bedöma om en enskild person kan åka tillbaka hem eller inte.

Shaad-torget i Karada i bagdad efter terrordåd som krävde över 130 liv.
Shaad-torget i Karada i Bagdad efter ett terrordåd som krävde över 130 liv i juli 2016. Shaad-torget i Karada i bagdad efter terrordåd som krävde över 130 liv. Bild: EPA/ALI ABBAS Bagdad,Irak,terrorism

Migrationsverket ändrade nyligen sina bedömningar om säkerhetsläget i Irak. Det är en av orsakerna till att många Irakier som tidigare skulle ha fått asyl i Finland nu skickas tillbaka.

En annan är att en unik kategori för uppehållstillstånd i Finland, humanitärt skydd, hävdes med en ny lag i våras.

Humanitärt skydd har varit en grund för uppehållstillstånd om villkoren för asyl inte har uppfyllts, men sökanden inte har kunnat återvända till sitt hemland på grund av ett dåligt säkerhetsläge eller en miljökatastrof.

- Jag tror att Migris förändrade bedömning om säkerhetsläget egentligen är vårt försök att lösa flyktingkrisen i vårt eget land. Det är ett led i den dåliga flyktingpolitik vi har haft, säger Meltio.

Turbulent sedan Bush störtade Saddam 2003

Det irakiska samhället har genomgått en lång tid av turbulens med flera krig och perioder av svåra internationella ekonomiska sanktioner. För irakierna har följderna blivit dramatiskt försämrade levnadsvillkor.

Efter att en internationell koalition, med USA:s dåvarande president George W Bush i spetsen, störtade Saddam Husseins regim 2003 uppstod ett säkerhetsvakuum.

Den irakiska politiken började fokusera på etnicitet och trossamfund. Det här ledde i sin tur till våldsamheter och omfattande befolkningsförflyttningar.

Syrisk militär håller upp en flagga som tillhört Islamiska staten.
Terrororganisationen Islamiska staten är den kändaste källan till oro i Irak - men det finns också andra konflikter. Syrisk militär håller upp en flagga som tillhört Islamiska staten. Bild: TASS / Barcroft Media/ All Over Press islamiska staten,Islamiska staten (IS),terrorism,flagga

Inte bara IS som orsakar problem

Efter ockupationen har Irak lidit av en kontinuerlig våldsspiral. Läget har blivit ännu blodigare sedan terrororganisationen IS erövrade stora delar av landet 2014.

- IS är ändå bara ett element i den här konflikten. Man fokuserar för mycket på dem. Det är många människor som har mycket större problem med andra konflikter som vi inte förstår. Speciellt konflikten mellan shia- och sunnimuslimer har blivit spändare.

Känner du dig trygg i Irak?

- Allt är relativt såklart, men nej. Inte sover du någonsin. Du är vaken konstant, för var du än är så kan något hända. Själv har man andra riskfaktorer som påverkar för att man är utlänning. Man är tvungen att förbinda sig till olika familjer och klaner för att hålla sig trygg där, säger Niklas Meltio.