Hoppa till huvudinnehåll

Lärare i Hangö och Ekenäs får pris för att de lär unga starta företag

Petra Blomqvist, lärare i Ekenäs gymnasium och Lena Holmström, läarare i Hangö gymnasium och högstadium.
Petra Blomqvist, lärare i Ekenäs gymnasium och Lena Holmström, lärare i Hangö gymnasium och högstadium. Petra Blomqvist, lärare i Ekenäs gymnasium och Lena Holmström, läarare i Hangö gymnasium och högstadium. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,ekenäs gymnasium,Hangö,Ekenäs

Lärarna Petra Blomqvist i Ekenäs gymnasium och Lena Holmström i Hangö gymnasium och högstadium har belönats för att de lär ungdomar att bli företagare. Petra Blomqvist tror att företagsamhet lönar sig trots att bilden av arbetsmarknaden kanske inte alltid ger det intrycket.

Det är föreningen Nylands företagare som ger priset till Petra Blomqvist och Lena Holmström för deras pedagogiska arbete om företagande i undervisningen och för deras företagarforstran.

I Ekenäs gymnasium fortsätter man det här läsåret med kursen i företagsamhet.

Förra läsåret startade till exempel Emilia Broman, Fanny Ingman och Jenny Illman ett företag som producerade hemmagjord granola.

Jobbar självständigt med företagen

Petra Blomqvist förklarar att kursen handlar om att starta ett eget företag, våga vara kreativ och leda företaget under ett läsår.

- På våren måste man avsluta verksamheten, men man kan starta ett eget företag efter det.

Kursen betonar mera det praktiska arbetet med ett företag, men visst måste studerandena också lära sig marknadsföring, bokföring, hur man skriver räkningar och så vidare.

- Vi börjar med att bilda grupper, förklarar Petra Blomqvist, sedan får de jobba självständigt med företagen så att de eventuellt kan sälja någon produkt kring julen.

Studerandena kan också skapa tjänster som de säljer. I fjol arbetade en del med husdjursskötsel då ägarna var på resa och några var sällskap åt ensamma äldre människor.

Ny läroplan för handelsämnen

Lena Holmström tror att hon fick priset för att hon skrivit en ny läroplan inom ämnet handelsämnen, som är ett tillvalsämne i årskurserna 8 och 9.

- Handelsämnen fanns tidigare med i läroplanen, men då den behövde förnyas så tog jag med företagsamhet i kombination med ledarskap för det är jag intresserad av.

Holmström säger att det är viktigt att satsa ordentligt på kursen i företagsamhet. Det räcker inte med en eller två veckor, utan det måste finnas tillräckligt med tid att satsa på teorin innan man börjar med det praktiska arbetet.

Mentorer från företagsvärlden

Ekenäs gymnaisum jobbar inte ensam med att lära studerandena att bli företagare, de har också haft företagare i Raseborg som mentorer.

Blomqvist säger att studerandena har fått stor hjälp av mentorerna.

- De har lärt sig hur man bygger upp företag, hur logon ser ut eller om man ska ha en slogan i stället. Företagarna är med även i år och man får gärna ta kontakt med oss om man vill vara med.

Det är bra med mentorer då vissa begrepp kan var svåra att förstå.

- Bokföring och omsättning kan kännas svåra att förstå, men jag ser det som en utmaning att först bita i de tråkiga orden och se vad som finns bakom dem. Sedan märker studerandena så småningom hur roligt det kan vara med innovationer när de tar itu med det praktiska, säger Holmström.

Bokföring är bra men mod behövs också

Det är viktigt att förstå sig på bokföring och så vidare, men Petra Blomqvist och Lena Holmström anser ändå att det viktigaste är att hitta modet att våga bli företagare.

- Man måste kunna grunderna, men man lär sig mycket då man jobbar som företagare. Man behöver mod att stå inför folk och sälja sin idé. Vissa utvecklades enormt under den förra kursen. Jag tror att företagsamhet lönar sig även om det kanske inte verkar så i dag, men om man har en bra idé så får man belöningen till sist, säger Blomqvist.

Holmström påpekar att man kan köpa bokföringstjänster, men att det däremot är bra att lära sig ledarskap.

- Det kan ju hända att man kommer så långt att man har anställda och då måste man veta hur man ska leda dem så att de trivs och blir mera effektiva.

Holmström och Blomqvist påpekar att det också är viktigt att våga misslyckas, men det är vi dåliga på i Finland.

- Vårt problem är att vi måste veta att vi kommer att lyckas innan vi vågar prova på något.

Lena Holmström tror att man i små grupper i skolan kan skapa en sådan stämning att studerandena förstår att det är okej att vara nervös och att misslyckas.

- Med tid och träning kan vi bli riktigt bra.