Hoppa till huvudinnehåll

Lovisaeleverna får diskmaskin i barackerna

Elever som äter skolmat från engångstallrikar.
Engångstallrikarna kostar Lovisaborna några hundra euro extra under hösten. Elever som äter skolmat från engångstallrikar. Bild: Yle / Hanna Othman engångskärl,engångsartiklar,skolmat

I Lovisa har en del av det svenska högstadiet och gymnasiet varit tvungna att använda en tillfällig matsal under hösten. Det har betytt lunch på engångskärl.

En del av Lovisanejdens högstadium har under början av hösten varit inhyst i Lovisa gymnasium. Eftersom byggnaden har fler elever än vanligtvis har gymnasiets festsal fått fungera som matsal.

- Vi har inga möjligheter att diska där. Därför använder vi engångstallrikar och engångsmuggar, säger Annika Kuusimurto som är kostservicechef i Lovisa.

Festsalen i Lovisa gymnasium fungerar som tillfällig matsal
Festsalen som blev matsal. Festsalen i Lovisa gymnasium fungerar som tillfällig matsal Bild: Yle/Stefan Paavola lovisa gymnasium festsal

Användningen av engångskärl för 250 personer blir i veckan en extra kostnad på 75 euro. Tanken är att eleverna ska bo tätt i tio veckor innan högstadiet får flytta ut till barackerna, så den sammanlagda kostnaden för engångskärlen blir i höst 750 euro.

Besticken skickas varje dag till centralköket för att diskas. Brickorna torkas av varje dag, men diskas endast en gång i veckan. Matsalen ligger en och en halv våning upp i gymnasiet och Kuusimurto säger att det redan nu är en hel del bärande i trapporna.

Efter höstlovet ska barackerna vara på plats och Kuusimurto har sett till att det finns en diskmaskin i barackernas kök.

Lovisa stads kostservicechef Annika Kuusimurto.
Kostservicechef Annika Kuusimurto. Lovisa stads kostservicechef Annika Kuusimurto. Bild: Yle / Hanna Othman kostservicechef

- Vi ska jobba i barackerna i åtminstone tre år. Jag tycker det viktigaste är att det finns kylrum och att vi kan diska.

Engångskärl kan bli aktuella att använda också i andra skolor eller daghem i Lovisa om exempelvis en diskmaskin går sönder eller om personalen insjuknar och det inte är möjligt att få tag på en vikarie. Men det är mer av ett undantag än en regel.