Hoppa till huvudinnehåll

Migrichef: Tre timmars intervjuer räcker till för asylbeslut

Jaana Vuorio är Migrationsverkets överdirektör
Jaana Vuori på Migri Jaana Vuorio är Migrationsverkets överdirektör Bild: Yle/Anna Savonius jaana vuorio

Migrationsverkets överdirektör Jaana Vuorio anser att de förkortade intervjutiderna för asylintervjuer räcker. Tidigare reserverades sex till sju timmar per intervju, men enligt Vuorio visade det sig att tre timmar ofta räckte för att få tillräckligt med information för ett asylbeslut.

Tre timmars intervjuer är också kutym i många andra länder, säger Vuorio.

- I till exempel Sverige, Danmark och Nederländerna är normen för asylintervjuer tre timmar. Därför ville också vi prova på det, säger Jaana Vuorio på Migri.

I söndags avslöjade Helsingin Sanomat att Migris anställda kände sig pressade och var rädda för att de gjorde felaktiga asylbeslut på grund av tidsbrist.

Men en dag senare kom Migrationsverket med ett pressmeddelande där verket förnekar att man avsiktligt fattar negativa asylbeslut.

Migri medger att antalet negativa beslut har ökat. Orsaken är att tjänstemännen lägger större vikt vid trovärdigheten i de sökandes berättelser och möjligheterna att avvisa till en säkrare ort i hemlandet.

Mycket kritik

Migrationsverkets bedömningar av säkerhetsläget i de länder, som många asylsökande här i Finland har flytt ifrån, har fått mycket kritik.

Jaana Vuorio medger att Migris formuleringar om säkerhetsläget i Afghanistan, Somalia och Irak inte har varit så lyckade.

- Formuleringen i meddelandet är inte helt lyckad eftersom läget i de här länderna, Irak, Afghanistan och Somalia, kan förändras väldigt snabbt, säger Vuorio och lyfter fram det försämrade läget i Mosul som exempel.

Många faktorer utreds

Enligt Vuorio tittar Migri på en enskild individs möjlighet att kunna leva säkrare på annat håll i sitt hemland, t.ex i Bagdad om man är hemma från Mosul.

Enligt henne utreds många faktorer och processen är komplicerad.

Kritiker lyfter ändå fram att det inte är så lätt att inom samma lands gränser förflytta sig till ett tryggare område.

- Vad gäller Syrien anser vi att kriterierna för flykt inom landet inte uppfylls någonstans, säger Vuorio vid Migrationsverket.

Men i Irak och i Afghanistan så uppfylls det?

- I vissa områden för vissa personer ja, svarar Vuorio till Yles Ykkösaamu.

Artikeln uppdaterad 6.9.2016 kl 18:10 med styckena Mycket kritik och Många faktorer utreds.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes