Hoppa till huvudinnehåll

Också mindre hastighetsöverskridningar leder till böter nu

En bil kör på väg där skylten visar hastighetsbegränsning på 80 kilometer per timme.
En bil kör på väg där skylten visar hastighetsbegränsning på 80 kilometer per timme. Bild: YLE / Pia Santonen kilometer,Raseborg

Polisen blir strängare när det gäller fortkörning.

Från och med oktober införs nya riktlinjer som säger att en ordningsbot ges redan om man kör 7 kilometer i timmen för fort. Om man kör 4-6 kilometer i timmen för fort får man en varning.

Gränsen sjunker med en kilometer i timmen. Tidigare har man fått en skriftlig varning om man kör 3-7 kilometer i timmen för fort och en ordningsbot om man kör 8 kilometer i timmen för fort. Om man kör över 20 km i timmen för fort kan man bli av med körkortet.

Målet är att få ner medelhastigheterna, minska antalet olyckor och att följderna av olyckorna ska bli lindrigare.

Regeringen har som mål att halvera antalet omkomna och skadade i trafiken fram till 2020.

- Vi följer med hur andra länder gör och vilka regler de har - framför allt de länder som har lyckats minska på antalet olyckor. Det finns många länder som har strängare gränser än vi och som också har lyckats med att minska på olyckorna, säger Samppa Holopainen, överinspektär vid Polisstyrelsen.

- Inga vettiga människor vill ha böter och då kör man enligt reglerna. Man kan ju tro och hoppas att en skillnad i tillåten hastighet med bara en kilometer kan ha en inverkan. Och det här är bara en åtgärd, poängterar Holopainen.

Vid sidan om tröskeln för ingripande är det meningen att övervakningen i första hand inriktas på ställen med förhöjd risk, till exempel vägar nära daghem och skolor samt på platser där det har inträffat trafikolyckor.

  • Länder med strängare regler:
  • Belgien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike, Rumänien, Sverige, Irland, Luxemburg

  • Gräns vid 7 kilometer i timmen:
  • Finland, Spanien, Holland

  • Länder med mildare regler:
  • Norge, Island, Danmark, Kroatien och en del av Storbritannien och Frankrike.