Hoppa till huvudinnehåll

Paris öppnar flyktingläger för att förhindra provisoriska läger

En mgirant tas om hand av brandkår efter att han svimmade när kravallpolis sköt tårgas mot det provisoriska lägret där främst sudaneser och eritreaner bodde i norra Paris i augusti.
En mgirant tas om hand av brandkår efter att han svimmade när kravallpolis sköt tårgas mot det provisoriska lägret där främst sudaneser och eritreaner bodde i norra Paris i augusti. En mgirant tas om hand av brandkår efter att han svimmade när kravallpolis sköt tårgas mot det provisoriska lägret där främst sudaneser och eritreaner bodde i norra Paris i augusti. Bild: EPA/ETIENNE LAURENT flyktingar,Paris,Frankrike,flyktingläger

Frankrikes huvudstad Paris öppnar sitt första flyktingläger i mitten av oktober, säger borgmästaren Anne Hidalgo. Det första lägret skulle vara bara för män och ha plats för 400 personer.

Lägret, som snarare är ett kriscenter, ska inhysas i en gammal järnvägsbyggnad i norra Paris och förhindra att små provisoriska läger uppstår i staden.

Hidalgo sade tidigare att asylsökande kunde få stanna på centret i fem till tio dagar för att få medicinsk och psykologisk hjälp.

Ett annat center för kvinnor och barn ska öppnas i Ivry-sur-Seine sydost om Paris före årsskiftet, sade Hidalgo på en presskonferens på tisdagen.

Tanken med flyktinglägren eller -centren är att hålla asylsökande borta från gatorna tills att de får plats på mottagningscentraler.

Försenade läger

Hidalgos löfte om att kriscentret öppnar i oktober kom samtidigt som ett tillfälligt läger med flera hundra människor revs av fransk polis på tisdagsmorgonen i norra Paris.

Öppnandet av centren har skjutits upp med flera månader - det var meningen att de skulle slå upp sina dörrar i juni.

- Jag hoppas att de kunde fungera både som mottagningscentral där de nyanländas situation kunde utvärderas och som ett ställe där de som inte har någonting kunde stanna en stund, sade Hidalgo i maj.

I slutet av juni började byggandet av kriscentret nära tågstationen Garde du Nord.

De flesta provisoriska lägren i Paris har snabbt städats upp av myndigheterna som har skickat flyktingarna till mottagningscentraler på andra håll i landet.

I augusti kördes 2500 flyktingar bort från ett provisoriskt läger under spåret vid metrostationen Juares.

Det kommer upp till hundra nya asylsökande om dagen till Paris, men många av dem vill vidare till Calais och hoppas kunna ta sig till Storbritannien därifrån.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes