Hoppa till huvudinnehåll

Roaming blir fritt inom EU - med möjlighet till begränsningar

Kvinna surfar på sin mobiltelefon.
Kvinna surfar på sin mobiltelefon. Bild: Pixabay telefoner,smarttelefoner,iPhone,Apple Inc.,internet,Facebook,Roaming,surfa

Extra priser för så kallad roaming - då man ringer, skickar sms eller surfar med mobil - avskaffas nästa år. Det kan ändå fortsättningsvis finnas vissa begränsningar då det gäller dataanvändning i andra EU-länder än hemlandet.

Förut var det dyrt att använda sin mobil då man reste utomlands. Samtal, textmeddelanden och surfande på nätet kunde leda till höga kostnader.

Enligt EU har detta rimmat illa med fri rörlighet, och man beslöt att mobiltjänster ska bli lika billiga utomlands som i hemlandet.

EU-parlamentet röstade i oktober 2015 för att slopa roamingavgifterna. I april 2016 blev det billigare att använda mobildata i EU-länder utanför hemlandet.

Alla extra avgifter för roaming ska slopas i EU från och med den 15 juni 2017.

Vissa begränsningar behövs för att undvika missbruk

Problemet med friheten är att avgifterna och abonnemangen kan variera beroende på land. Därför öppnar EU-kommissionen för vissa begränsningar.

Avsikten är att operatörerna ska kunna skydda sig mot missbruk. Till exempel finländska operatörer med billiga abonnemang ges nu en möjlighet att undvika kunder som har för avsikt att endast använda mobilen i länder med högre priser. Det skulle bli ohållbart för telebolagen att aldrig kunna bedöma vad kostnaderna blir för en enskild kund.

De operatörer som vill ges av EU rätt att införa tidsgränser: Nätsurfandet i andra EU-länder än hemlandet kan begränsas till 90 dagar i året. Av dem behöver operatören inte erbjuda mer än 30 i ett sträck utan extra avgift.

Kommissionen bedömer att kunder som överskrider den maximala mängden 90 dagar per år utomlands eventuellt har flyttat bort från sitt hemland.

Operatörerna måste ändå tillåta billig mobildata utomlands igen efter att en kund som använt sin mobil utomlands över 30 dagar i ett sträck på nytt har använt mobilen i hemlandet.

EU-kommissionen förbjuder också operatörerna att begränsa billig mobildata för personer som bor i ett land och arbetar i ett annat. De ska få använda sin mobil utan begränsningar eller tilläggskostnader bara de regelbundet använder mobilen i hemlandet så att man ser att det är där de bor.

Inom de här ramarna ska man få använda lika mycket internet och andra tjänster som man har rätt till i sitt hemland utan extra kostnader.

En del operatörer i EU har redan valt att erbjuda billig mobildata i hela unionen utan några som helst begränsningar. I Finland har mobiloperatörerna tidigare varnat för att mobiltjänsterna blir dyrare. Hittills har avgifterna varit lägre i Finland än i många andra länder. Det har talats om att priserna kan stiga med tiotals procent. Hur de nya möjligheterna till begränsningar påverkar priserna i Finland är ännu oklart.

Artikeln har ändrats kl.11.25: Tidigare stod det att EU sätter gränser för den billiga mobildatan utomlands. Detta har genomgående korrigerats till att EU ger operatörerna rätt att införa begränsningar. Det sista stycket om operatörerna har också preciserats.

Läs också