Hoppa till huvudinnehåll

Snart premiär för elektroniska studentprov

Elektroniskt övningsprov i geografi (studentexamen), höst 2016.
Elektroniskt övningsprov i geografi med rörlig kartgrafik. Elektroniskt övningsprov i geografi (studentexamen), höst 2016. Bild: Yle/Thomas von Boguslawski studentexamen,geografi (läroämnen),digitalisering

Papper och penna ersätts av tangentbord och skärm för första gången i studentexamen måndagen den 19 september. Då ordnas det första elektroniska studentprovet i geografi. Veckorna därpå ordnas de elektroniska proven i filosofi samt kort och lång lärokurs i tyska.

- Min dator är inte att lita på, det är alltid någonting som kan gå fel. Vi hade problem med ljudet under ett övningsprov, säger abiturient Pinja Karlqvist vid Borgå gymnasium. Hon är en av de omkring 3 000 abiturienter som i höst deltar i de första elektroniska studentproven någonsin.

Både elever och lärare har vid det här laget hunnit bekanta sig med de elektroniska proven, och förbättringar har gjorts utgående från skolornas respons och erfarenheter. Men om knappt två veckor gäller det på riktigt, och förstås känns det pirrigt.

De flesta verkar ändå tillfreds med tanken att digitaliseringen nu är ett faktum i studentexamen.

- Jag är väldigt positiv inställd, tyvärr är det bara tyskan som gäller för min del. Jag skulle gärna ha velat skriva alla språk med en gång, säger abiturient Hannes Huitula.

Tekniken kan spela ett spratt

Farhågorna om tekniska problem är välbekanta för Studentexamensnämnden. Det är just därför som de elektroniska proven introduceras stegvis. Det är heller ingen slump att det är proven i geografi, filosofi och tyska som är först ut i elektronisk form.

- De här ämnena hör inte till de största, mätt i antalet examinander, men de hör inte heller till de minsta, konstaterar planerare Robin Lundell vid Studentexamensnämnden.

Särskilt geografi är ett tacksamt ämne, då provuppgifterna kan bygga på exempelvis rörlig kartgrafik och videomaterial.

Provarrangemangen ställer förstås hårda krav på driftsäkerhet och datasekretess. Examinanderna får använda egna bärbara datorer under provet, men om någon plötsligt får problem behövs reservdatorer.

Provuppgifterna finns på en USB-minnessticka, som "låser" datorn och hindrar examinanderna från att använda andra program eller filer som finns på datorn sedan tidigare. Varje dator kopplas upp till ett slutet nätverk där alla provuppgifter sparas.

De omfattande övningsprov som ordnades i april uppges ha gått bra. Inga provsvar gick förlorade, och inte en enda elev tvingades avbryta på grund av tekniska problem.

- Vi har gått igenom alla möjliga och omöjliga scenarier som vi har kommit att tänka på, jag är övertygad om att vi kommer att klara det här, säger Robin Lundell.

Det är meningen att hela studentexamen ska bli elektronisk våren 2019.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes