Hoppa till huvudinnehåll

Strid om arbetslöshetsstödet i höstens första riksdagsplenum

Pirkko Mattila, riksdagsledamot för Sannfinländarna
Social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Sannf) tvingades försvara regeringens nedskärningar då riksdagens höstsession inleddes. Pirkko Mattila, riksdagsledamot för Sannfinländarna Bild: Riksdagen Pirkko Mattila,Sannfinländarna,riksdagsledamöter

Socialdemokraterna angrep häftigt Sannfinländarna och i synnerhet färska social- och hälsovårdsministern Pirkko Mattila (Sannf) då riksdagen diskuterade ändringarna av det inkomstrelaterade arbetslöshetsstödet. Kampen om arbetarväljarnas röster spelade med andra ord en stor roll under debatten.

Det regeringen föreslår är att en arbetslös kan lyfta inkomstrelaterade arbetslöshetsersättningar i 400 dagar, inte 500 som nu. Om en arbetslös har arbetat kortare tid än tre år utbetalas det inkomstrelaterade arbetslöshetsstödet i 300 dagar.

Ändringen sker i början av nästa år och gäller personer som inte har fyllt 58 år.

Social- och hälsovårdsministeriet beräknar att nedskärningarna sparar 200 miljoner euro i utgifterna för arbetslöshetsstödet.

Kompiskapitalism

Riksdagsledamot Eero Heinäluoma (SDP) uttryckte sin stora förvåning över att minister Mattila verkligen för regeringens förslag vidare. Han som hade trott att hon tar de grymma nedskärningarna till ny prövning.

- I stället blir det mera käpp, och det ska sporra arbetslösa till jobb. Höginkomsttagarna däremot - apotekare, läkare, skogsägare - sporras med skattesänkningar. Regeringen tar pengar av de arbetslösa och ger dem till välbärgade. Kompiskapitalism, sade Heinäluoma.

- Hur kan Sannfinländarna står för en sån här linje. O tider, o seder, fortsatte han..

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson menade att regeringens förslag inte innebär en besparing, eftersom det är troligt att kommunernas utgifter i form av olika stöd ökar.

Livegenskap

Ben Zyskowicz (Saml) tyckte att vänstern kom med ointelligenta argument. Nedskärningar i arbetslöshetsskyddet skapar inte ett enda jobb. Det handlar om att spara och sporra till arbete.

- Till alla basinkomsttroende säger jag att basinkomsten inte heller skapar ett enda jobb, det är ett incitament, sa Zyskowicz.

Det talet sårade Jari Myllykoski (VF).

- Ben Zyskowicz är förargad över att regeringen inte avskaffade livegenskapen i sina utkast. Att gratis arbetskraft inte är ett medel. Säkert skapar man jobb om man inte behöver betala lön, sade Myllykoski.

Anna Kontula (VF) kallade byråkratin, de hundratals sidor av utredningar som arbetskraftsbyråerna förutsätter, den största flitfällan. Hon kritiserade också regeringen för att genomföra nedskärningarna utan forskningsunderlag.

Anders Adlercreutz (SFP) hyste förståelse för förkortningen av perioden, men motsatte sig nerskärningen som en fiskal åtgärd.

Samhälleliga skyddsnätet består

Regeringspartiernas ledamöter var i underläge under debatten. Markku Pakkanen (C) och Hannu Hoskonen (C) försökte säga att till exempel skattelättnaderna för skogsägarna leder till högre sysselsättning på sågar och byggen och i transportbranschen.

Ville Rydman (Saml) berömde den ändring regeringen driver på. Samtidigt varnade han för att skuldbelägga arbetslösa. Eller alla som hellre är hemma och lyfter stöd än tar emot jobb, eftersom det lönar sig bättre.

Minister Mattila, den enda sannfinländaren i plenisalen, var lågmäld i sina svar. Hon sade att regeringens åtgärder inte skrotar det samhälleliga skyddsnätet, eller den nordiska välfärdsmodellen. Talet om käppar och morötter avvisade hon.

- SDP beskyller mig för att straffa arbetslösa. Så ser inte jag på saken. Lågkonjunkturen har varit lång, och den här regeringen arbetar utgående från det arv den har fått av tidigare regeringar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes