Hoppa till huvudinnehåll

Extern finansiering räddar juristutbildning i Vasa

Studerande sitter i föreläsningssal. Fotat utifrån och bakifrån.
Juridiska utbildningen i Vasa sitter säkert tack vare stark extern finansiering. Studerande sitter i föreläsningssal. Fotat utifrån och bakifrån. Bild: Yle/Sofi Nordmyr juridiska fakulteten i vasa

Flera hundra får gå från Helsingfors universitet men i Vasa klarade universitetets juridiska fakultet sig tämligen väl tack vare regionens starka stöd för.

Den 25 år gamla juridikutbildningen i Vasa är tvåspråkig men det är inte det som gör den unik och inte heller orsaken till varför man i Vasa klarade sig rätt väl utan desto större nedskärningar.

- Det finns flera orsaker men en viktig bit är att vi har ett starkt stöd i Österbotten. Halva vår budget kommer från regionens olika finansiärer, Vasa stad, Korsholms kommun, Österbottens förbund och en rad lokala stiftelser. Vi är jättetacksamma för det att när det verkligen kniper så har vi det ekonomiska stödet, säger Markus Norrgård, ansvarig professor på Helsingfors universitets juridiska fakultet i Vasa.

Markus Norrgård, ansvarig professor för Helsingfors universitets juridiska fakultet i Vasa, sitter mitt i ett auditorium och ser rakt in i kameran.
Markus Norrgård Markus Norrgård, ansvarig professor för Helsingfors universitets juridiska fakultet i Vasa, sitter mitt i ett auditorium och ser rakt in i kameran. Bild: Yle/Sofi Nordmyr norrgård

Oroade studerande - men känns inte av

Ett tiotal jobbar på den juridiska enheten i Vasa. Ingen sägs upp men att den administrativa personalen förminskades rejält i Helsingfors känns av i Vasa. Bland de omkring 200 studerande i Vasa var det oroligt när sparkravet kom.

- Det är så pass lite personal här i Vasa att det känns om någon skulle försvinna, vem ska man då fråga? Nu är det alltid klart vem man vänder sig till och det är inte flera som gör samma jobb, berättar studerande Tinya Tillander om hur det kändes när hon fick veta om sparpaketet.

Har nedskärningarna på Helsingfors universitet påverkat er som studerande?

- Jag tycker inte personligen att det har påverkat min skolgång. Först var jag orolig men när jag hörde om den externa finansieringen lugnade jag mig. Men att ta kontakt med fakulteten i Helsingfors har blivit lite svårare och det tar lite längre tid än normalt, säger studerande Tim Lassander.

Juridikstuderande Sanna Luoma, Tinya Tillander och Tim Lassander står och tittar rakt in i kameran
Studerande Sanna Luoma, Tinya Tillander och Tim Lassander. Juridikstuderande Sanna Luoma, Tinya Tillander och Tim Lassander står och tittar rakt in i kameran Bild: Yle/Sofi Nordmyr justus rf

Från kamp till lättnad

Markus Norrgård säger att förra läsåret i stort gick åt till att kämpa för deras sak. I efterhand känner han en stor lättnad.

- Framtiden är alltid ljus, det lönar sig aldrig att vara pessimist. Jag tror att det blir bra men det är klart, statsfinanserna är vad de är och nya rundor med de regionala finansiärerna kommer förr eller senare. Då gäller det att se vilket stöd vi har. Jag är förstås hoppfull. Jag tror att vi har ett starkt stöd här i regionen men man vet förstås aldrig, säger Norrgård.

Vasaenheten har avtal med de regionala finansiärerna till 2019.

I Vasa kan du studera till rättsnotarie, en utbildning som ligger på kandidatnivå. Det går också att bli magister.

Men Vasaenheten kan inte erbjuda alla specialiteter som finns på fakulteten i Helsingfors. 40 studerande får varje år plats på utbildningen till rättsnotarie i Vasa.

Andra inhemska på köpet

Utbildningen på Helsingfors universitets juridiska fakultet i Vasa är tvåspråkig. Personer med finska och svenska som modersmål studerar tillsammans redan från första början.

- Det är viktigt att kunna svenska, det är ett tvåspråkigt land, säger Sanna Luoma.

Luoma har finska som modersmål. Hon är född och uppvuxen i Helsingfors och lärde sig svenska först när hon började studera i Vasa.

- Det är lätt att förstå och du kan alltid prata ditt modersmål om det är så att du inte kan. Jag tycker att jag har lärt mig svenska och jag är jätteglad att jag kom hit.

Studerande Tinya Tillander säger att utbildningen startades i tiderna för att det fanns ett behov av rättsnotarier i Österbotten. Även Tillander kommer från Helsingfors och hon skulle inte söka jobb i Vasa om det inte hade varit för utbildningen.

- Jag skulle ha kunnat vara kvar i Helsingfors men jag kom hit och jag kunde bra tänka mig att arbeta här. Det skulle jag säkert aldrig tänka på om jag studerade juridik i Helsingfors.