Hoppa till huvudinnehåll

FT: Spotify kan börja begränsa åtkomsten till gratis musik

Spotify på telefon.
Spotify på telefon. Bild: imago/Levine-Roberts/ All Over Press Spotify,musikstreeming,smarttelefoner

Musiktjänsten Spotify överväger att begränsa åtkomsten till ny musik för användare som inte betalar för tjänsten. Det här för att blidka skivbolagen i en ny förhandlingsrunda.

Enligt Financial Times skulle begränsningarna gälla nyutgiven musik så att bara de som betalar för tjänsten får rätt att lyssna på nya album under en viss tid.

I utbyte mot restriktionen hoppas Spotify på att behöva betala mindre upphovsrättsavgifter till skivbolagen.

Motarbetar minuset

Musiktjänsten Spotify har, trots att den fått mycket uppmärksamhet, gått på förlust sedan företaget grundades. Företaget gick i fjol på förlust med 173 miljoner euro.

Enligt Financial Times försöker Spotify nu få till stånd långvariga avtal med stora skivbolag och på så sätt också locka fler investerare.

Kritiserad affärsmodell

Spotify har tidigare skapat diskussion i musikvärlden på grund av sin affärsmodell. Företaget låter användare registrera sig och lyssna på musik gratis, men gratisanvändarna måste också stå ut med reklam. Väljer man att betala för tjänsten slipper man reklamen och får också en del andra fördelar.

Taylor Swift
Den amerikanska popstjärnan Taylor Swift hör till dem som är kritiska till Spotify. Taylor Swift Bild: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA taylor swift

En av dem som kritiserat företaget är sångaren Taylor Swift. År 2014 valde hon att ta bort sina album från tjänsten eftersom hon ansåg att den inte betalade tillräckliga ersättningar till musikens upphovsmän.

I Finland har bland annat sångaren Anssi Kela uttalat sig om att Spotifys ersättningar jämförelsevis är små.

 • NHL-debuterande Vegas toppar hela ligan – assist för Erik Haula

  Vegas Golden Knights har mest poäng av alla NHL-lag.

  Inför den pågående säsongen var det knappast någon som skulle ha trott att NHL-debuterande Vegas Golden Knights kommer att toppa hela ligan. Men så är det: efter söndagens seger över Carolina Hurricanes är Vegas bäst i hela NHL.

 • Förkylningarna härjar - nu gäller det att tvätta händerna!

  Överläkare: god handhygien a och o.

  För tillfället ligger många på sjukbädden på grund av RS-virus eller andra typer av virus som orsakar förkylningar. Däremot är det rätt lugnt då det gäller antalet influensafall i Finland. Läs överläkare Esa Rintalas tips på hur man kan undvika förkylningar!

 • Stängt och låst i amerikansk budgetkris

  Ingen budgetkompromiss, men omröstning på måndag i senaten.

  Budgetkrisen i USA fortsätter. Den omröstning som var planerad till natten mot måndag har skjutits upp, för att man inte nådde någon kompromiss ännu på söndag. Statsapaparaten är nu stängd och i Washington söker man syndabockar.

 • Den rikaste procenten kammade in 82 procent av välståndet i fjol

  En ny miljardär varannan dag i världen.

  Biståndsorganisationen Oxfam vädjar till världens beslutsfattare om åtgärder för att skapa större ekonomisk jämlikhet. Organisationens nya årliga utredning visar att inkomstskillnaderna mellan rika och fattiga fortsätter att öka. 82 procent av allt välstånd som skapades år 2017 gick till den rikaste procenten i världen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes