Hoppa till huvudinnehåll

FT: Spotify kan börja begränsa åtkomsten till gratis musik

Spotify på telefon.
Spotify på telefon. Bild: imago/Levine-Roberts/ All Over Press Spotify,musikstreeming,smarttelefoner

Musiktjänsten Spotify överväger att begränsa åtkomsten till ny musik för användare som inte betalar för tjänsten. Det här för att blidka skivbolagen i en ny förhandlingsrunda.

Enligt Financial Times skulle begränsningarna gälla nyutgiven musik så att bara de som betalar för tjänsten får rätt att lyssna på nya album under en viss tid.

I utbyte mot restriktionen hoppas Spotify på att behöva betala mindre upphovsrättsavgifter till skivbolagen.

Motarbetar minuset

Musiktjänsten Spotify har, trots att den fått mycket uppmärksamhet, gått på förlust sedan företaget grundades. Företaget gick i fjol på förlust med 173 miljoner euro.

Enligt Financial Times försöker Spotify nu få till stånd långvariga avtal med stora skivbolag och på så sätt också locka fler investerare.

Kritiserad affärsmodell

Spotify har tidigare skapat diskussion i musikvärlden på grund av sin affärsmodell. Företaget låter användare registrera sig och lyssna på musik gratis, men gratisanvändarna måste också stå ut med reklam. Väljer man att betala för tjänsten slipper man reklamen och får också en del andra fördelar.

Taylor Swift
Den amerikanska popstjärnan Taylor Swift hör till dem som är kritiska till Spotify. Taylor Swift Bild: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA taylor swift

En av dem som kritiserat företaget är sångaren Taylor Swift. År 2014 valde hon att ta bort sina album från tjänsten eftersom hon ansåg att den inte betalade tillräckliga ersättningar till musikens upphovsmän.

I Finland har bland annat sångaren Anssi Kela uttalat sig om att Spotifys ersättningar jämförelsevis är små.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Utrikes