Hoppa till huvudinnehåll

IF Åsarnas landslagsåkare byter förening: ”Målet är att bli bäst i världen”

Eveliina Piippo, 2015.
Eveliina Piippo är juniorlandslagsåkare. Eveliina Piippo, 2015. Bild: Yle/Carl-Magnus Långkvist piippo,skidåkning,fristil (skidåkning)

Kaka med mormor och biluppköp med pappa står på programmet på Eveliina Piippos 18-årsdag. Och ett föreningsbyte. Förra vinterns dubbla finländska mästare flyttar till Vuokatti Ski Team – där hon ska utvecklas till världens bästa skidåkare.

Förra vintern vann Eveliina Piippo junior-FM-guld på 5 kilometer individuellt samt i stafett med IF Åsarna. Nu lämnar hon Åsarnas färger bakom sig och byter till Vuokatti Ski Team Kainuu.

– Vi funderade med min tränare Ville Oksanen vad som skulle vara bäst för mig och min karriär, och jag gillade förstås att vara i Åsarna men eftersom jag bor i Vuokatti kunde de erbjuda min sånt som Åsarna inte kunde, berättar Piippo till Yle Sporten.

Piippo studerar för andra året på Sotkamon urheilulukio och bor i Vuokatti, där hon tack vare föreningsbytet bland annat får tillgång till gratis lunch.

– Det känns också bättre att representera en förening där jag känner folk bättre. I Åsarna var jag lite utanför när jag inte bodde på orten, och jag kände inte så många andra än Fanny (Storvall) och Emelie (Svenlin) och deras familjer.

– Det fanns egentligen inget som höll mig kvar i Åsarna även om vi hade ett bra lag. Vuokatti erbjuder mig nya utmaningar då det krävs mycket redan för att slå sig in i stafettlaget. Det står troligen mellan mig och Vilma.

Vilma heter Nissinen i efternamn och hör till Piippos bästa vänner. I Vuokatti skidar även bland annat Katri Lylynperä och Susanna Saapunki som håller hög nationell klass.

”Målet vara bäst i världen om fem år”

Förra vintern var till stora delar en succé för Eveliina Piippo. Förutom junior-FM-gulden klättrade hon över 30 placeringar i jaktstarten i senior-FM för att sluta nia med den sjunde bästa etapptiden.

Den enda missräkningen kom i junior-VM i Rumänien där Piippo åkte på en matförgiftning två dagar innan tävlingarna och var dränerade på energi då hon kom 37:a på 10 kilometer fritt och 62:a i den klassiska sprinten.

– Målet är att vara bäst i världen om typ fem år och därför försöker jag att inte ta för stor press och istället tänka att det inte är så stor skillnad om jag nu tar FM-guld eller blir femma. Huvudsaken är att man hela tiden utvecklas för att kunna nå elitnivå om några år.

Vad låg bakom utvecklingen förra säsongen?

– Säkert att jag flyttade till Vuokatti där jag kunde träna mera och alltid ha en tränare med mig. Mitt problem är att jag är jätteivrig och alltid skulle vilja åka hårt, så att ha kompisar och tränare med gör träningarna lite förnuftigare.

Hon satsade även mera på styrka och snabbhet i träningen, vilket gav resultat. Piippo upplever att hon framför allt gjorde framsteg på sina svaga punkter klassisk stil och sprint, vilket behövs för att nå toppen.

– Jag tänker inte bli en sprinter men jag är än så länge för långsam för att nån gång till exempel skida lika hårt som Therese Johaug på 10 kilometer. Jag vill bli bra i allt men kanske vara specialiserad på längre skejtsträckor.

Vill få ut allting

Träningen sedan förra säsongen har löpt på utan bakslag och Piippo känner att speciellt uthålligheten är flera snäpp bättre. Sommaren har till och med nästan gått för bra.

– Mina tränare är lite oroliga när det bara är september och jag redan är i så bra form, säger Piippo. Man kan ju aldrig vara i för bra form, men jag måste undvika att bli övertränad. Men visst ser det riktigt lovande ut med tanke på nästa säsong.

Eveliina Piippo, 2016.
Eveliina Piippo i IF Åsarnas klubbdräkt förra vintern. Eveliina Piippo, 2016. Bild: Yle/Carl-Magnus Långkvist skidor,piippo

Den säsongen innehåller förutom FM-tävlingar bland annat junior-VM i Salt Lake City. I senior-FM siktar hon på placeringar i topp-10, vilket skulle innebära att hon inte ligger särskilt långt från enstaka platser i världscupen.

Det är en dröm, konstaterar Piippo, men samtidigt har hon inte bråttom. Det viktigaste är att få en hel säsong och ta jämna steg framåt.

– Efter en tävling är jag nöjd om jag gett mitt allt och efter mållinjen kan ligga ner och känna att jag på riktigt fått ut allt och kunnat njuta av prestationen, beskriver Piippo.

– Det är sen helt samma om jag är femte eller tjugonde om jag på riktigt känner att jag kunnat göra mitt bästa. Men förstås vet jag också att jag kan vara bland de tio bästa i Salt Lake City om allt går som planerat.

Kaka med mormor

Föreningsbytet är inte den enda orsaken som den 7 september 2016 är en viktig dag i Eveliina Piippos liv. Hon fyller nämligen 18 år.

Hur ska du fira din stora dag?

– Just nu står jag med pappa och köar efter hamburgare och sen ska vi gå och hämta min bil. Jag får nämligen förhoppningsvis mitt körkort imorgon. Efter det ska jag fara och äta kaka mer mormor.

– Och träna förstås, jag har två träningspass idag, avslutar Piippo med ett skratt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport