Hoppa till huvudinnehåll

Iran och Saudiarabien i praktgräl över religiös högtid

Muslimska pilgrimer i Mina deltar i ritualen där "djävulen stenas" 25.9.2015
Muslimska pilgrimer i Mina deltar i ritualen där "djävulen stenas" Muslimska pilgrimer i Mina deltar i ritualen där "djävulen stenas" 25.9.2015 Bild: EPA/AMEL PAIN Hajj,Mekka

Iran har uteslutits från den årliga pilgrimsfärden Hajj för första gången på årtionden. Anledningen är dispyter mellan Saudiarabien och Iran om hur säkerheten och organisationen av vallfärden ska hanteras.

Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei anklagade tidigare i veckan det saudiarabiska styret för mord på de 2300 pilgrimer, bland dem många iranier, som avled under Hajj förra året, då panik utbröt och människor trampades ihjäl.

Ceremoni på flygplats i Teheran då iranska dödsoffer flögs hem efter Mecka-vallfärden 2015.
Ceremoni på flygplats i Teheran då iranska dödsoffer flögs hem efter Mecka-vallfärden 2015. Ceremoni på flygplats i Teheran då iranska dödsoffer flögs hem efter Mecka-vallfärden 2015. Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,ihjältrampad,Hajj

Khamenei sa också att den ”förbannade, onda”, styrande kungafamiljen i Saudiarabien inte förtjänar att förvalta en av islams heligaste platser.

Gulfstaternas samarbetsråd kallade uttalandet för olämpligt och kränkande, och anklagade Iran för att politisera Hajj.

Saudiarabiens högsta religiösa ledare Mufti Abudlaziz al-Sheikh, tog dessutom tillfället i akt och sade i ett uttalande att iranier inte är riktiga muslimer.

Stämningen mellan shiamuslimska Iran och sunnimuslimska Saudiarabien har varit spänt sedan länge, bland annat på grund av att de stöder olika sidor i konflikterna i Syrien och Jemen.

Läs också