Hoppa till huvudinnehåll

Kraftig nedgång i exporten i juli - siffrorna oroar analytiker

Nordsjö hamn
Nordsjö hamn Bild: Mikael Crawford/Yle Nordsjö hamn,hamnar,port of helsinki,export

Finlands export minskade markant i juli. Enligt Tullens preliminära uppgifter om utrikeshandeln minskade exporten av varor med 13 procent jämfört med samma tid året innan.

Värdet av exporten var 3,9 miljarder euro. Importen minskade med åtta procent i juli och värdet uppgick till drygt 4,1 miljarder euro.

Exportminskningen gäller nästan alla produktgrupper. Endast i fråga om läkemedel och farmaceutiska produkter syns en liten uppgång.

Kraftigast var fallet för maskiner och anläggningar, transportmedel och metallprodukter. Exporten minskade till så gott som alla viktiga handelspartners, förutom Belgien och Norge. Exporten till Tyskland och Ryssland minskade mest, visar Tullens siffror.

Siffrorna olycksbådande

Hypoteksföreningens chefsekonom Juhana Brotherus säger till Kauppalehti att siffrorna är så dåliga att det är sannolikt att de ekonomiska prognoserna måste skrivas ner.

- Vi hade väntat oss förbättrade exportsiffror under slutet av året, men dagens statistik får oss att tänka om, säger Brotherus.

Det är visserligen bara frågan om en månad, säger Brotherus, men så här dåliga har utsikterna inte varit sedan finanskrisen 2009-2011.

Både goda och dåliga nyheter

På tisdagen kom både goda och dåliga nyheter om ekonomin. Nordeas prognos var dyster läsning. Enligt Nordeas analytiker har den lilla ljusning som kunnat skönjats både varit och farit.

Nordea räknar med att ekonomin växer med en procent i år, och säger att den tillväxten hänger helt på hushållens konsumtion och på ökat byggande. Det finns inga tecken på en återhämtning inom investeringarna och exporten.

Nordea tror också att den ekonomiska tillväxten mattas av igen de kommande åren. Orsaken är att köpkraften tynar och att byggandet inte ökar i samma takt som nu.

Åbovarvet
Meyer bygger två nya lyxkryssare. Åbovarvet Bild: Yle/Nora Engström Meyer Turku,varvsindustri,skeppsvarv,Åbo,industri

Gårdagens goda nyhet kom från Åbo. Meyer-varvet har ingått avtal om byggande av två stora kryssningsfartyg.

Det innebär en fördubbling av antalet anställda de närmaste åren. Just nu har Meyer och underleverantörerna i Åbo cirka 6 500 anställda sammanlagt, men den siffran väntas öka till 12 000 på bara 6-7 år.