Hoppa till huvudinnehåll

Målskyttet akilleshäl också för U21-landslaget

Serge Gnabry steget före Dani Hatakka.
Finland fortfarande steget efter den europeiska eliten. Serge Gnabry steget före Dani Hatakka. Bild: Yle/Antti Koivukangas Finlands U21-herrlandslag i fotboll,Serge Gnabry,Dani Hatakka

Fyra matcher, noll gjorda mål. Finlands U21-landslag har inte direkt ett smickrande saldo när man granskar matcherna mot de europeiska topplagen i den egna EM-kvalgruppen.

Det finländska ungdomslandslaget föll med flaggan i topp i tisdags, men blev till slut utan både mål och poäng inför drygt 2500 åskådare i Seinäjoki. Tyskland slog Finland tack vare ett mål av Serge Gnabry.

Förlusten betydde att Finland matematiskt tappade chansen att nå slutspelet nästa sommar. Tommi Kautonens landslag kan inte längre ta en plats bland de två bästa i gruppen.

Se ett videosammandrag och intervjuerna med Simon Skrabb och bröderna Jensen på Yle Sportens Facebook-sida.

Anfallsspelaren Simon Skrabb spelade 90 minuter mot såväl Österrike i Vasa i fredags som Tyskland i Seinäjoki i tisdags. Det fanns en märkbar skillnad på de två matcherna även om resultatet, uddamålsförluster, var exakt samma.

– Mot Österrike var matchen jämnare nivåmässigt. Vi hade ett eget bollinnehav, vi vågade spela mer och det fanns mer ytor att utnyttja. Österrike är inte en lika vass motståndare som Tyskland, mot tyskarna kändes det som om man hade tre spelare emot sig när de ville vinna bollen tillbaka, säger Skrabb till Yle Sporten efter tisdagens match.

Fredrik Jensen och Simon Skrabb.
Fredrik Jensen och Simon Skrabb. Fredrik Jensen och Simon Skrabb. Bild: Yle/Antti Koivukangas Fredrik Jensen,Finlands U21-herrlandslag i fotboll,Simon Skrabb

Med två matcher kvar att spela av U21-kvalet parkerar Finland på övre halvan i tabellen.

– Vi har samlat helt bra med poäng, men just nu är Österrike och Tyskland så mycket bättre än oss. Vi lämnar ändå Ryssland, Azerbajdzjan och Färöarna bakom oss i tabellen. Har vi lite mer flyt och är vassare framför mål i matcherna mot topplagen ser det bra ut med tanke på nästa kval, tror Twente-anfallaren Fredrik Jensen.

U21-resultaten i den pågående kvalturneringen

Finland – Ryssland 2-0
Finland – Färöarna 3-0
Tyskland – Finland 4-0
Azerbajdzjan – Finland 0-1
Österrike – Finland 2-0
Färöarna – Finland 1-6
Finland – Österrike 0-1
Finland – Tyskland 0-1

Finland – Azerbajdzjan 7.10
Ryssland – Finland 11.10

Efterlyses: Killer instinct

I matchen mot Tyskland var Fredrik Jensen involverad i situationen där Finland de facto fick bollen i Tysklands mål medan Simon Skrabb i fredagens match mot Österrike sumpade en av de få chanser Finland fick, när målvakten med en benparad stoppade hans arga skott.

Ytterbacken Richard Jensen spelade både i Vasa och Seinäjoki och är väl medveten om att Finland gick fyra 90 minuters duster mot topplagen utan att lyckas näta en enda gång.

– Österrike och Tyskland är världsklass, får vi några chanser under matcherna måste man helt enkelt vara nöjd. Det gäller att ha lite tur också för att lyckas med målskyttet. Man vet i utgångsläget att chanserna kommer att vara få och fokus ligger på det täta försvarsspelet och kontringar. Tyvärr lyckades vi inte i dessa fyra matcher, säger Richard Jensen.

Finland och Dani Hatakka fick in bollen en gång, målet dömdes bort för offside.
Dani Hatakkas mål dömdes bort för offside. Finland och Dani Hatakka fick in bollen en gång, målet dömdes bort för offside. Bild: Yle/Antti Koivukangas Dani Hatakka,Finlands U21-herrlandslag i fotboll

Hans bror Fredrik Jensen håller med och efterlyser skärpa i rätt lägen.

– Man får inte så många chanser mot de absoluta topplagen, då gäller det att vara ännu skarpare när chanserna kommer. De skall helt enkelt bli mål. Både vi och A-landslaget måste få mer ”killer instinct” när det kommer till att förvalta chanserna, säger Jensen som fått debutera i den holländska ligan under hösten.

Matcher som mått på den egna nivån

Bägge bröderna Jensen och Simon Skrabb är överens om att matcherna mot Europas absoluta elit är viktiga. Det ger den finska juniorfotbollens flaggskepp en möjlighet att se på vilken nivå man borde ligga för att igen nå ett slutspel på U21-nivå.

– Det är såklart roligt att få mäta sig med den absoluta europeiska eliten och möta Tyskland i två matcher. Vi har en bit kvar att vandra, men det är något vi måste jobba på varje dag. Att försöka bli bättre och en dag kunna möta dessa spelare i samma liga, konstaterar Skrabb.

Richard Jensen är ytterback i FInlands U21-landslag.
Richard Jensen spelade vänsterback i Seinäjoki. Richard Jensen är ytterback i FInlands U21-landslag. Bild: Yle/Antti Koivukangas Richard Jensen,Finlands U21-herrlandslag i fotboll

– Det handlar om en av världens bästa fotbollsnationer helt enkelt. Det är ingen skillnad fast de saknar några spelare, de kan plocka in tre till från bänken. Det har ett otroligt material, världens bästa. Jag tycker vi har bevisat i de två senaste matcherna att vi har kommit relativt nära, men såklart återstår ännu mycket jobb att göra, säger Richard Jensen.

Fredrik Jensen håller med.

– Visst var nivån högklassig med flera spelare från Bundesligan i motståndarlaget. Det är klasspelare vi möter. Det är otroligt roligt att se var man står mot världens bästa talanger. Vi har inte samma kvalitet som Tyskland, det förstår man nog. Som lag är vi ändå jättenära, det är en av våra stora fördelar i U21-landslaget, avslutar Jensen.

Finland avrundar EM-kvalet med hemmamatch mot Azerbajdzjan (7.10) och bortamatch mot Ryssland (11.10).

Finska kvalresultat på U21-nivå inför de fem senaste mästerskapen:

  • EM17 - kvalet pågår, trea i gruppen just nu bakom GER och AUT
  • EM15 - tvåa i kvalgruppen bakom ENG, 4 segrar, 4 oavgjorda och 2 förluster.
  • EM13 - fyra i kvalgruppen bakom SWE, SLO och UKR, 3 segrar, 3 oavgjorda och 4 förluster
  • EM11 - trea i kvalgruppen bakom NED och ESP, 3 segrar, 1 oavgjord, 4 förluster
  • EM09 - etta i kvalgruppen före DEN, SCO, SLO och LTU, 6 segrar, 1 oavgjord, 1 förlust, till EM efter playoffseger mot AUT

Läs också