Hoppa till huvudinnehåll

Pertti Salolainen: Numera blir jag olycklig ute i naturen

Pertti Salolainen.
Pertti Salolainen: Riksdagen jobbar inte för naturens bästa. Pertti Salolainen. Bild: Yle/Parad Media efter nio,Pertti Salolainen

Pertti Salolainen är mest känd som långvarig politiker och diplomat, men hans hjärta bankar framför allt för naturen, naturskyddet och fotograferandet. Dessvärre är han skeptisk till om miljöförstöringen någonsin kommer att avta på jorden.

Fiskgjuse.
Fiskgjuse som får napp. Fiskgjuse. Bild: Pertti Salolainen. Pertti Salolainen,fiskgjuse (art)

– Betraktaren måste avgöra huruvida den är lyckad eller inte. Men jag kan säga att det inte är lätt att ta en sådan bild!

En fiskgjuse störtar med en hastighet på hundra kilometer i timmen ner mot vattenytan och grabbar tag i en fisk. Allt förevigat exakt, elegant och vackert i Salolainens fotografi. I en annan bild har han fotograferat en brunbjörn på trettio meters avstånd. En bild som krävde tre dygn av väntan i en koja inför det rätta ögonblicket.

Stort engagemang...

Intresset för fotografering är det mest synliga beviset på Salolainens engagemang för naturen. I mer än femtio år har han hållit på med det och syftet är tydligt.

– Jag vill fånga naturens skönhet och mångfald och visa för andra att det här är viktigt att bevara.

Engagemanget går också djupare än så. Salolainen är och har varit aktiv i flera naturskyddsorganisationer. Han startade Världsnaturfonden WWF:s verksamhet i Finland år 1972 och har också länge suttit som ordförande i organisationen. Under hans tid lyckades WWF bland annat få havsörnsbeståndet att växa. Varifrån kommer då detta starka intresse för naturen?

– Jag har länge funderat på om mina förfäder varit indianer eller något liknande. Jag känner så starkt för naturen att jag också är väldigt orolig för den.

...men inget stöd

Oron verkar vara befogad. Salolainen har insett att det är svårt att få människor att engagera sig i miljöfrågor. Alla pratar om att motarbeta miljöförstöringen, men ingen är beredd att göra något åt saken. Samma sak gäller också Finlands högsta beslutsfattande organ, som Salolainen gjort sitt yttersta för att påverka.

– Om ni tror att riksdagen är miljövänlig, så har ni fel. Man får inga pengar för att skydda naturen och det skärs i anslagen.

Som färskt exempel nämner Salolainen METSO-programmet som inte får de pengar det behöver för att köpa upp och skydda skog för att bevara dess mångfald. För tillfället är mindre än två procent av södra Finlands skogar skyddade, menar Salolainen.

Brunbjörn.
Brunbjörn i farten. Brunbjörn. Bild: Pertti Salolainen. Pertti Salolainen,brunbjörn

Skogen är den bästa kyrkan

I oktober fyllde Pertti Salolainen 75 år. Till födelsedagspresent önskade han donationer till Stiftelsen för skogsarvet, en stiftelse vars uppgift är att skydda gamla skogar. Sammanlagt lyckades han samla ihop 10 000 euro.

– Vi letade fram en lämplig skogsplätt, och sedan köpte jag den åt stiftelsen. Nu finns den skyddad och bevarad för kommande generationer, för all evighet.

När det gäller skogens helande kraft behöver Salolainen inte tvivla.

– Forskning har visat att man mår bättre och blir lycklig i närheten av skog och att bland annat blodtrycket sjunker.

För Salolainen är skogen som en kyrka. Han går dit alltid då han har en möjlighet, vilket på grund av det hektiska riksdagsarbetet inte är så ofta. Han reser också runt i världen för att uppleva andra miljöer, och tyvärr möts han inte alltid av en lycklig syn, varken i Finland eller på andra ställen.

– Jag blir snarare mer olycklig i dagens läge. Jag har sett så mycket förstörelse att jag tvivlar på att det finns någon räddning för naturen längre.

Efter Nio om natur, torsdagen den 8 september 2016, kl. 21.00 i Yle Fem och Arenan.

Nyligen publicerat - Yle Fem