Hoppa till huvudinnehåll

Pilgrimsfalken som trivs på Domkyrkan

Pilgrimsfalk som trivs på taket till Åbo domkyrka
Pilgrimsfalk som trivs på taket till Åbo domkyrka Pilgrimsfalk som trivs på taket till Åbo domkyrka Bild: Didier Pooters pilgrimsfalk,Åbo domkyrka,Åbo,falkar,rovfåglar

I tre veckor har en ung pilgrimsfalk huserat på en avsats högst uppe på Åbo domkyrka.

Det är mycket unikt att en pilgrimsfalk slår sig ner mitt inne i en stad i södra Finland. Det slår ornitologen Mikael Nordström i Åbo fast genast.

Det var många fågelskådare som den första veckan sökte sig till Domkyrkotorget när falken hade uppdagats. Det gjorde exempelvis Didier Pooters som har tagit bilden ovan. Han kom resande från Estland där han bor, enkom för pilgrimsfalkens skull. Nu har sensationen lagt sig en smula.

Den kraftigaste och snabbaste

Det är fråga om den näststörsta falken efter jaktfalken. Men pilgrimsfalken är den snabbaste och kraftigaste. När den störtdyker mot sitt byte i luften kan den göra det i hastigheter som 400 km/h! Och det är inte bara mindre fåglar den tar. Mikael Nordström har i Björkboda sett en pilgrimsfalk ta en vitkindad gås. Alltså en fågel som är dubbelt större än den själv.

Ornitolog Mikael Nordström om pilgrimsfalken på taket till Åbo domkyrka
Ornitolog Mikael Nordström om pilgrimsfalken på taket till Domkyrkan Ornitolog Mikael Nordström om pilgrimsfalken på taket till Åbo domkyrka Bild: Nilla Hansson mikael nordström,Åbo domkyrka,ornitologer,Åbo

- Hos oss är pilgrimsfalken en ödemarksfågel som häckar på myrar i norra Finland och på klippavsatser i Lappland.

När vi iakttar den aktuella pilgrimsfalken sitter den som vanligt på en av avsatserna allra överst på Domkyrkans torn. Och den har synbarligen fångat en duva som den kastar sig över. Så glupskt att det ser ut att snöa små vita fjädrar i vinden. Här har den gott om duvor och kajor.

- Det är just lämplig storleks föda här i stan.

Oväsen bekommer den inte

Dessutom tycks den här falken ha vant sig vid Domkyrkans klockor som ju ringer rätt ofta. Inte heller trafikbullret eller de högljudda grupperna av både turister och studerande tycks störa den särskilt.

- I södra Europa och i övriga världen häckar pilgrimsfalkar i stora städer som New York, London, Berlin och Paris.

Mikael Nordström tror att den väl kunde häcka också i Åbo. Och det är typiskt för pilgrimsfalken att häcka just i kyrktorn men också i skyskrapor.

Fullstor men inte könsmogen

Varifrån det här exemplaret har kommit är svårt att säga. Den kan likaväl ha kommit norrifrån som från södra Europa. Det är fråga om en tvåårig fågel. Alltså född under förra året. Den är fullstor men kommer inte att häcka förrän om några år då den blir könsmogen.

Fågeln ser stor ut där den sitter. En pilgrimsfalkshona, som den troligen är, kan bli 48 cm lång med en vingbredd på 109 cm.

Repat sig från gifterna

Pilgrimsfalken har häckat i Egentliga Finland och i skärgården före andra världskriget berättar Nordström. Både i den yttre skärgården och på klippstupen i mellanskärgården har den häckat då. Men miljögifterna gick hårt åt den.

- Nu har den repat sig. Inte bara i Finland utan också på andra ställen.

Att den nu finns i centrum av Åbo är enligt Mikael Nordström inte nödvändigtvis ett tråkigt urbaniseringsfenomen utan ett gott tecken?

- Jag skulle säga att det är ett gott tecken.

Mikael Nordström skrattar till:

- Jag skulle inte ha trott om nån skulle ha sagt det för en månad sen att den kommer att parkera här!

Pilgrimsfalken är en fågelvärldens kosmopolit. Den finns i stort sett överallt, men är fåtalig eller sällsynt på alla håll.
I Finland (i norr) räknar man nu med 300-400 häckande par. Mot för några år sedan då det bara var fråga om några tiotals par. Pilgrimsfalken har alltså likt havsörnen repat sig en hel del.

Mikael Nordström tippar på att Domkyrkans pilgrimsfalk flyttar senare i höst. Och så hoppas vi på att den återkommer på våren.