Hoppa till huvudinnehåll

TY-disputation: Bärpuréer för babyer en diabetesrisk?

Banmatsburkar på butikshylla.
Banmatsburkar på butikshylla. Bild: Yle/Linus Hoffman barnmat,barnmatsburk,Piltti,Nestlé

En färsk doktorsavhandling vid Åbo universitet säger att man borde vara försiktig med att ge bärpuréer åt spädbarn.

I Finland får babyer ofta bärpuré som den första fasta maten, men Rohini Emani visar i djurförsök att pektin och xylan kan ge stressreaktioner i tarmarna, vilket kan öka risken för diabetes.

Möss som just slutat dia och istället fick pektin och xylan drabbades oftare av typ 1-diabetes än de möss som inte fick de ämnena. I Finland är barndiabetes vanligare än i något annat land i världen.

Institutet för Hälsa och välfärd (THL) rekommenderar att man helammar i 4-6 månader, men att man kan ge babyn smakprov vid 4-6 månaders ålder. Många börjar med att ge bärpuréer, men finska bär innehåller mycket pektin och xylan.

Enligt kostrekommendationerna borde alla barn ges fast mat från och med 6 månaders ålder.

Rohini Emani
Rohini Emani. Rohini Emani Bild: Turun Yliopisto rohini emani

Emanis doktorsavhandling granskas på fredag vid Åbo universitet.

Bär både ökar och minskar risken för diabetes

Vid Åbo universitet har man i 30 års tid undersökt bärens sammansättning och hälsofrämjande effekter. Tidigare har forskarna visat att en bärrik kost kan minska risken att insjukna i typ 2-diabetes, men då borde man börja äta mycket bär redan vid 6-7 års ålder.

Annan forskning visar också att bär kan minska risken för bland annat Alzheimer och vissa typer av cancer.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland