Hoppa till huvudinnehåll

"Amos skulle inte förstå kritiken"

Söderlångvik gård
Söderlångvik gård Bild: YLE/Annika Holmbom söderlångvik gård

Kritiken mot Konstsamfundet är i mångt orättvis, tycker Kimitobon Rabbe Bergström som har många personliga minnen av Amos Anderson. Konstsamfundet förvaltar den förmögenhet som Anderson lämnade efter sig.

Som barn bodde Rabbe Bergström på Söderlångvik gård där hans pappa var förvaltare. Gården ägdes av Amos Andersson. Rabbe målar upp en bild av en sträng men vänlig man som var omtyckt av barnen.

- Man hade stor respekt för honom då han ville att man skulle vara tystare, men han tyckte ändå om att ha oss barn på gården. Ännu efter att vi flyttade från gården besökte han oss och skickade kort, minns Bergström.

Amos Andersson höll också hårt på hembygden, kyrkan och traditioner.

- Han hade en asketisk syn på vardagsnöjen, man kunde inte bete sig hur som helst. Det var en synd för barn att spela kort, fick jag och min syster till exempel höra.

Hur skulle Amos Andersson reagera om han skulle se debatten som förs idag?

- Det är mycket som har hänt som han skulle vara nöjd över, yrkesutbildningen var ju väldigt viktig för honom. Men den här kritiken som nu riktas mot konstsamfundet skulle han inte förstå, så där skulle han nog bli på dåligt humör.

Lyssna på Rabbes berättelser om Anderson - bland annat får du veta varför han ibland sågs naken, raskt vandrande av och an på sin terrass i Söderlångvik.

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland