Hoppa till huvudinnehåll

Batikmönstrade vindsockor

Batik kan göras på många sätt och i olika tekniker. Ett sätt som ofta kallas afrikansk batik är gjort med hjälp av mjöl och vatten, dvs mjölbatik. Enklare kan det inte bli. Och när något är enkelt triggar det inspirationen, för då kan man göra det precis i den stund andan faller på. Sånt gillar vi!

Mjölbatikblandningen består av en del vatten, en del mjöl. Jag blandade 2 dl vatten med 2 dl vetemjöl och rörde ihop till en smet, så klumpfri som möjligt!

Annat som behövs är:

 • gamla schampoflaskor
 • lakanstyg eller annat bomullstyg
 • akrylfärg (textilfärg om produkten ska kunna tvättas)
 • penslar
 • underlägg
 • metalltråd
 • snöre

Häll över blandningen i schampoflaskan. Jag valde dessutom att efter hand hälla över smeten i en mindre flaska (från ett resekit) för att få en mindre stråle och för att en liten flaska är lättare att hantera.

Bred ut tyget på bordet med skyddande papper eller vaxduk under. Utgå från en skiss eller skapa ett fritt mönster.

Min inspiration till mönstret kommer från japanska vindsockor, Koinoborin. I Japan firar man under våren en familjehögtid, barnens dag. Då dekorerar man hus och gator med vindsockor i olika material och med motiv av karpfisken. Därav fiskmönstret!

Eftersom tyget skall vikas dubbelt när det sys ihop till en vindsocka började jag med att markera mittlinjen på tyget med tejp. Mönstret får gärna vara så symmetriskt som möjligt.

Vill man, kan man skissa mönstret försiktigt med blyerts, men då ska man vara noga med att spritsa batikmönstret aningen bredvid, annars kommer blyertsstrecken att synas när det är klart.

Rita mönstret på tyget med mjölblandningen. Du märker ganska snabbt om du har en för lös eller för fast blandning. Tillsätt i så fall mjöl eller vatten i smeten och rör om. Jobba i jämn takt, då blir linjerna bäst.

Torktiden beror på mjölblandningens konsistens. Det tar ungefär tre timmar för ytan på mjölblandningen att stelna. Vill man att det ska vara helt torrt kan man vänta ännu längre eller till nästa dag. Här får man helt enkelt prova sig fram.

Jag föredrar att jobba vidare medan det ännu finns fukt kvar i mjölbatiken för att enklare dra av ”mjölsträngarna” i lite längre remsor. Är det helt torrt så knaprar man bort mjölet i mindre flisor.

Eftersom min slutprodukt är en vindsocka målar jag med akryl. Gör man produkter som behöver tvättas målar man med textilfärg.

Sen är det dags att fylla i fälten mellan mjölsträngarna med färg. När färgen har torkat kan mjölbatikmönstret tas bort. Vänta tills allt är snustorrt eller kör när färgen har torkat, ni väljer själva. Är det fukt kvar är det lite kletigare och är det kruttorrt är det lite mera petande.

För att förvandla tyget till en vindsocka behövs en symaskin. Sy två raksömmar längs sidorna och en kanal vid fiskens mun. Trä en metalltråd i kanalen som gör att öppningen blir rund. Fäst trådar i tyget och bind fast vindsockan i verandaräcket, i störar eller i en kort pinne.

Sedan är det bara att hoppas på mycket vind. Eller springa och ha roligt med den!

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Strömsö söker ny kock

  Är du den passionerade matkreatören vi söker till vårt team?

  Är mat din största passion? Behärskar du matlagning på alla områden och har stor kunskap om olika råvaror? Gillar du dessutom att dela med dig av din kunskap åt andra? Då är just du den vi söker till vårt kreativa team.

 • Återanvänd schampoflaska och garn i ett armband

  Bli en superåtervinnare!

  Schampoflaskor och tvålförpackningar av hård plast är utmärkt pysselmaterial. De fungerar fint som botten till de här armbanden. Passligt pyssel att göra med barn och unga eller som små presenter att ge bort.

 • Vaklucka - lucka till isvak

  För regelbundet bad i vaken hela vintern.

  Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

 • Lekfulla fönsterdekorationer

  Rita direkt på fönstret och skapa magi!

  Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

 • Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

  Passar bra till glass ostbricka eller som marmelad.

  Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sig flera månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

 • Gör om gamla lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Lampa av betonglera

  Skulptera din egen lampskärm av lufttorkande lera.

  Med en hobbylera som ser ut som betong kan man fritt skulptera vad man vill. Leran torkar över natten och kan målas eller lackas vid behov. Här har Lee gjort en lampskärm samt dekorationsstenar med stämplad text.

 • Virka lampskärm av återanvända värmeljuskoppar

  Gör en egen unik lampskärm

  Den här lampskärmen gör Lee av skräpet från brända värmeljus och en gammal lampa. Genom att ta vara på botten i aluminiumhållarna, sy och virka runt och foga ihop delarna så får man en modern lampa som ger ett spännande skuggspel på väggen.

 • Energikick med superpulver

  Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

  Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

 • Nyttiga nötter och eget nötsmör

  Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  Vegetarisk version på hot dog.

  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

 • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  Ett härligt alternativ till fiskbordet.

  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

 • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

  Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

  Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

 • Bygg ett vitrinskåp av gamla fönster och ett bord

  Ett vitrinskåp av återvunna fönster och ett gammalt bord.

  Det var nog inte till ett skåp snickaren gjorde fönstren för över hundra år sedan. När saker har tjänat ut sin tid på ett ställe kan de få ett nytt liv på ett annat.

 • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

  Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

  Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.

 • Lyxig frukost med långbakad frukt

  En smakexplosion vid dagens viktigaste mål.

  Äpplen och päron bakade i låg värme över natten ger komprimerad fruktsmak till en lyxig frukost. Kommer man bara ihåg att ställa in dem i ugnen kvällen innan har man en ljuvlig upplevelse följande morgon. Knaprig mysli går snabbt att göra.