Hoppa till huvudinnehåll

Batikmönstrade vindsockor

Batik kan göras på många sätt och i olika tekniker. Ett sätt som ofta kallas afrikansk batik är gjort med hjälp av mjöl och vatten, dvs mjölbatik. Enklare kan det inte bli. Och när något är enkelt triggar det inspirationen, för då kan man göra det precis i den stund andan faller på. Sånt gillar vi!

Mjölbatikblandningen består av en del vatten, en del mjöl. Jag blandade 2 dl vatten med 2 dl vetemjöl och rörde ihop till en smet, så klumpfri som möjligt!

Annat som behövs är:

 • gamla schampoflaskor
 • lakanstyg eller annat bomullstyg
 • akrylfärg (textilfärg om produkten ska kunna tvättas)
 • penslar
 • underlägg
 • metalltråd
 • snöre

Häll över blandningen i schampoflaskan. Jag valde dessutom att efter hand hälla över smeten i en mindre flaska (från ett resekit) för att få en mindre stråle och för att en liten flaska är lättare att hantera.

Bred ut tyget på bordet med skyddande papper eller vaxduk under. Utgå från en skiss eller skapa ett fritt mönster.

Min inspiration till mönstret kommer från japanska vindsockor, Koinoborin. I Japan firar man under våren en familjehögtid, barnens dag. Då dekorerar man hus och gator med vindsockor i olika material och med motiv av karpfisken. Därav fiskmönstret!

Eftersom tyget skall vikas dubbelt när det sys ihop till en vindsocka började jag med att markera mittlinjen på tyget med tejp. Mönstret får gärna vara så symmetriskt som möjligt.

Vill man, kan man skissa mönstret försiktigt med blyerts, men då ska man vara noga med att spritsa batikmönstret aningen bredvid, annars kommer blyertsstrecken att synas när det är klart.

Rita mönstret på tyget med mjölblandningen. Du märker ganska snabbt om du har en för lös eller för fast blandning. Tillsätt i så fall mjöl eller vatten i smeten och rör om. Jobba i jämn takt, då blir linjerna bäst.

Torktiden beror på mjölblandningens konsistens. Det tar ungefär tre timmar för ytan på mjölblandningen att stelna. Vill man att det ska vara helt torrt kan man vänta ännu längre eller till nästa dag. Här får man helt enkelt prova sig fram.

Jag föredrar att jobba vidare medan det ännu finns fukt kvar i mjölbatiken för att enklare dra av ”mjölsträngarna” i lite längre remsor. Är det helt torrt så knaprar man bort mjölet i mindre flisor.

Eftersom min slutprodukt är en vindsocka målar jag med akryl. Gör man produkter som behöver tvättas målar man med textilfärg.

Sen är det dags att fylla i fälten mellan mjölsträngarna med färg. När färgen har torkat kan mjölbatikmönstret tas bort. Vänta tills allt är snustorrt eller kör när färgen har torkat, ni väljer själva. Är det fukt kvar är det lite kletigare och är det kruttorrt är det lite mera petande.

För att förvandla tyget till en vindsocka behövs en symaskin. Sy två raksömmar längs sidorna och en kanal vid fiskens mun. Trä en metalltråd i kanalen som gör att öppningen blir rund. Fäst trådar i tyget och bind fast vindsockan i verandaräcket, i störar eller i en kort pinne.

Sedan är det bara att hoppas på mycket vind. Eller springa och ha roligt med den!

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

  Lena Gillberg

  Trädgårdsexpert
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö