Hoppa till huvudinnehåll

Danmark köper Panamadokument med uppgifter om skattesmitare

mossack fonseca huvudkontor i Panama
Mossack Fonsecas huvudkontor i Panama. mossack fonseca huvudkontor i Panama Bild: Mathieu Tourliere, Revista Proceso​ Mossack Fonseca,advokatbyråer,Panama

Danmark köper information om skattesmitare som läckte ut i de så kallade Panamadokumenten, säger landets skatteminister. Också Finland är nu redo att köpa information om skattesmitare - trots att man av princip inte har gjort det tidigare, sade skatteförvaltningens överdirektör Sanna Alamäki i onsdagens Helsingin Sanomat.

I somras fick de danska skattemyndigheterna ett erbjudande att köpa information om närmare 600 danska medborgare och företag.

- Allting tyder på att informationen är användbar, säger skatteminister Karsten Lauritzeng om informationen. Enligt BBC kostar informationen skattemyndigheterna över en miljon euro.

Panamadokumenten med information om skatteparadis läcktes till den internationella organisationen för grävande journalister i våras.

Danmark är sannolikt det första landet som betalar för informationen som läckte ut från advokatfirman Mossack Fonseca.

Beslutet fördöms av den danska oppositionen som anser att det kan uppmuntra människor att stjäla privat information och sälja den till danska myndigheter.

Också Finland redo att köpa information

Också Finland är nu redo att köpa information om skattesmitare - trots att man av princip inte har gjort det tidigare, sade skatteförvaltningens överdirektör Sanna Alamäki i onsdagens Helsingin Sanomat.

Hittills har ingen försökt sälja information ur Panamadokumenten till de finländska skattemyndigheterna.