Hoppa till huvudinnehåll

Demonstranter utanför Migri: Undersök negativa asylbeslut på nytt

Några hundra demonstranter krävde att Migrationsverket inte ska skicka tillbaka asylsökande till Irak, Somalia och Afghanistan. Invandringskritiska motdemonstranter störde med oljud.

Några hundra personer samlades utanför Migrationsverket i Fiskhamnen i Helsingfors.

Vi har inte mycket makt, men vi måste ta alla våra möjligheter att påverka― Per Silén, demonstrant

Budskapet var att Migris linje är både orättvis och godtycklig. Demonstrationen kräver att negativa asylbeslut ska undersökas på nytt.

Irak inte tryggt

Demonstrationen började klockan 11 och arrangerades av nätverket Fri rörlighet.

Demonstranterna vill inte att Finland ska skicka tillbaka asylsökande till Irak, Somalia och Afghanistan och säger att det inte finns trygga områden i länderna.

- Vi måste protestera mot det som sker i samhället, och speciellt det här med att asylsökande behandlas orättvist. Det är helt absurda beslut som asylsökande får, säger Sunniva Drake.

Demonstrerade utanför Migri 8.9.2016
Samiullah Maliki, Nasir Zamani och Mohammad Walid vill påverka attityderna i Finland gentemot immigration i en positiv riktning. Demonstrerade utanför Migri 8.9.2016 Bild: Yle/ AG Karlsson samiullah maliki, nasir zamani, mohammad walid

Per Silén var också på plats för att demonstrera.

- Samhällsklimatet har på en mycket kort tid förändrats i en skrämmande riktning som påminner om 30-talet i Europa. Varje hygglig medborgare borde dra sitt strå till stacken för att kämpa mot den här utvecklingen.

Tror du att ni kan påverka genom att vara här?

- De gamla romarna sa: vattendroppen kan genomtränga stenen genom att droppa många gånger. Vi har inte mycket makt, men vi måste ta alla våra möjligheter att påverka.

Motdemonstration störde med oljud - "lite spänd stämning"

På plats utanför Migrationsverket fanns också en motdemonstration. Svenska Yles reporter Freddi Wahlström uppskattar att 20-30 personer deltog i den.

Motdemonstration utanför Migrationsverket ropar Finand först.
Polisen håller motdemonstrationen på avstånd från huvuddemonstrationen. Motdemonstration utanför Migrationsverket ropar Finand först. Bild: Yle/Freddi Wahlström demonstration utanför migrationsverket 8.9.2016

- Det är högljuddare än vanligtvis på demonstrationer. Motdemonstrationen har en megafon där de skriker "Suomi ensin" (Finland först), sade Wahlström.

Han beskrev stämningen som "lite spänd".

- Först var demonstranterna på gott humör och spelade trumrytmer och dansade men då motdemonstrationen tog fram megafonen dalade stämningen, berättade Wahlström.

Oljudet störde de personer som försökte hålla tal inför den större folkmassan.

Bakgrund: Migris anställda slog larm

Strax innan demonstrationen träffade inrikesminister Paula Risikko (Saml) representanter för Migri för att diskutera den senaste tidens uppgifter om att personalen är mycket pressad och kan fatta asylbeslut på felaktiga grunder.

Minister Risikko säger att hon har fullt förtroende för Migri.

Anställda vid Migri varnade för en otrolig brådska som kan leda till felaktiga asylbeslut, i en artikel i söndagens upplaga av tidningen Helsingin Sanomat.

Läs mera:

Irakier återvände från Finland - skottskadades i Bagdad

Irakiern Mohammad Khulbus ligger i en sjukhussäng i Bagdad. Han har svåra skottskador i benen och kommer sannolikt inte att kunna gå igen. Fem dagar efter att han återvände från Finland till Bagdad blev han beskjuten utanför sitt hem.