Hoppa till huvudinnehåll

Evighetsstuderande – erfaren men papperslös

Myteriets gäst Johanna Metsämäki
Johanna Metsämäki är evighetsstuderande. Myteriets gäst Johanna Metsämäki Bild: Yle/Björn Karlsson johanna metsämäki

Att vara evighetsstuderande betyder att man studerar år efter år utan att ha fått en examen. Så har det gått för Johanna Metsämäki, men hon ser det inte som något problem, utan hon har samlat på sig en massa andra erfarenheter istället.

- Jag kan säkert räkna upp de vanligaste orsakerna. Jobb, resor, sjukdom och mammaledighet.

Det är alltså saker som har inverkat på Johannas studier och fördröjt studierna. Den främsta orsaken till att studietakten avtagit är att hon har prioriterat annat och att hon har tagit emot många jobbchanser som hon har fått.

Bara en femtedel av alla universtitetsstuderande blir färdiga inom utsatt tid, det vill säga fem år, enligt Helsingin Sanomat. Studietakten har inte blivit snabbare, trots att lagen som begränsar studietiden trädde i kraft för elva år sedan.

- Det finns för- och nackdelar med att vara evighetsstuderande. Personligen har det inte påverkat mig så mycket – jag har fått en massa livs- och jobberfarenheter.

Det finns förstås också nackdelar, och en given nackdel är förstås ekonomin, som inte brukar alltid brukar vara den bästa bland studerande. Enligt Päivi Pakkanen som är chef för utbildningsärenden vid Helsingfors universitet är en orsak till att studerande inte blir klara inom utsatt tid det faktum att det kan vara lättare att få jobb som studerande, och på grund av jobbet blir studietakten långsammare.

Man kan inte köpa bostad, eller planera så långt in i framtiden.― Johanna Metsämäki

- Om man både studerar och jobbar samtidigt så lever man ju ganska länge på en ganska låg inkomst. Man kan inte köpa bostad, eller planera så långt in i framtiden.

Johanna har studerat journalistik och nu studerar hon socialt arbete vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. I dagsläget är hon bara månader från sin examen, men resan dit har varit tio år lång.

Stämplad?

Johanna ser inte det som något problem att vara evighetsstuderande. Däremot finns det personer som vill problematisera det.

- Själv upplever jag kanske ibland att man är ett problem eftersom samhället ibland kritiserar en. Det finns också släkt och bekanta som tycker till om vad man borde ha gjort.

Jag tror jag skulle klara mig mycket sämre utan den erfarenhet som jag samlat på mig vid sidan av mina studier.― Johanna Metsämäki

Enligt Johanna lär man sig att se förbi struntåsikter och istället ta till sig av de goda råd man får. Den erfarenhet som hon har samlat på sig under åren är viktig för hennes framtid.

- Jag tror jag skulle klara mig mycket sämre utan den erfarenhet som jag samlat på mig vid sidan av mina studier.

Varför examen?

Avsaknaden av papper från universitetet kan ändå påverka Johanna, och det är därför hon ännu siktar på att få hålla sina examenspapper i handen.

- Det är klart att det spelar roll någon gång. Om man vill avancera från till exempel projektanställningar så kan det vara bra att ha en examen. Och jag tycker om att jobba, och då känner jag att jag får lägga studierna helt bakom mig och bara får koncentrera mig på att jobba, oavsett vad det är jag jobbar med. Det är mera för framtiden.

Examen behövs med tanke på framtiden.― Johanna Metsämäki

Det har också en stor betydelse för den personliga ekonomin, menar Johanna. Får man enbart jobba så är det också lättare att kunna planera för framtiden, försörja familjen och kanske köpa en egen bostad.

Johanna planerar att bli klar med sin kandidatexamen till julen. Efter det väntar magistersstudier, men någon tidtabell för de fortsatta studierna finns inte. Först väntar i varje fall en till mammaledighet.

Nyligen publicerat - X3M