Hoppa till huvudinnehåll

Färga garn med växter

Växtfärgade garn upphäng på en rundstav
Växtfärgade garn upphäng på en rundstav Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),garn,hantverk

Att färga garn med naturens råvaror är riktigt spännande. Samma recept kan ge olika nyanser beroende på omständighterna så man vet aldrig hur det riktigt blir till slut. Jag färgade garnhärvor av finsk fårull med renfana och vassvippor som ger gula och gröna nyanser om man förbetar med alun.

Innan man sätter igång med växtfärgningsprojektet bör man reservera tillräckligt lång tid, gärna två dagar eller en väldigt lång hel dag. Man kan färga med bark, svampar, kottar, färska växter eller torkade växter. Det viktiga är att man aldrig plockar mer än 1/3 del av beståndet från samma växtplats och att man inte tar fridlysta eller ovanliga växter.

Räkna med 400g färsk växt för 100g garn eller 1kg färsk växt för 300g garn (mitt recept). Det går att prova med nästan vad som helst men om man vill vara säker på att resultatet inte bleknar med tiden så kan man hålla sig till de kända och beprövade växtfärgningsväxterna.

Samma växt kan ge ett tjugotal olika färger beroende på vad man betar med, vilken färg ursprungsgarnet är och vilka färger man använder före eller efter. Olika växtplats, årstid och väderlek kan också påverka färgningen och det är först när garnet torkat som man ser den slutgiltiga färgen. Är man inte nöjd med färgen kan man färga om garnet, men då kommer slutresultatet att påverkas av den första färgen.

Mängden växter bestämmer färgstyrka och härdighet. Använd handskar när du handskas med kemikalier och andas inte in dem. Växtfärgning ska helst göras utomhus för ventilationens skull.

Du behöver:

  • ofärgat garn, gärna ren spunnen obehandlad ull (jag använde naturvitt och ljusgrått)
  • våg
  • bomullsgarn
  • termometer
  • kastrull som rymmer minst 10 liter, en per växt/färgbad
  • salt
  • ylletvättmedel
  • baljor
  • vatten
  • kokplattor (en per färg/kastrull)
  • Alun (latin: alumen, köpes på apotek)
  • handskar
  • måttsats
  • något att röra om med
  • en tång/pinne att lyfta garnet med
  • en pinne/kvastskaft att hänga garnet på tork på
  • 400g färsk växt /100g garn. Jag använde 1kg vassvippor för 300g garn och 1kg renfana för 300g garn.
  • sax
  • ettika

OBS! När man arbetar med ull är det viktigt att inte göra några hastiga temperaturväxlingar eller hård behandlig av garnet, då tovar det sig. Garnet sätts alltid i fingervarmt vatten och det ska alltid kallna tillsammans med vattnet och endast försiktigt röras om.

Garnfärgningen består av minst tre stadier:

1. Förtvätt
2. Förbetning
3. Färgning
4. Efterbetning / andra färgbad

Betningen kan göras med t ex ammoniak, bikarbonat, garvsyra, järnsulfat, kopparvitriol, oxalsyra, pottaska, vinsyra mfl. Jag använder alun. Förbetning med alun ger klara färger och det är det äldsta och mest använda betningsmedlet.

Ofärgad finsk spunnen ull
Ofärgat finländskt yllegarn i naturvitt och ljusgrått. Ofärgad finsk spunnen ull Bild: Yle/Lee Esselström garn,Strömsö (tv-program),Ylle

Så här gör du:

1. Väg upp garnhärvorna och anteckna vik. Märk nystanen om det behövs.

2. Öppna härvorna och knyt om lösa bomullsband som en 8 runt garnet på minst fyra ställen. Om de två ursprungliga knutarna är för hårt knutna måste de göras om lösare, annars kan de vara som de är.

3. För att färgen ska fästa jämnt och fint på garnet ska det tvättas ordntligt först. Lägg garnhärvorna i blöt tillsammans med 1 msk salt per 100g garn. Låt garnet ligga och dra i 30 min. Skölj sedan garnet minst två gånger i ljummet vatten.

4. Tvätta garnet försiktigt i ljummet vatten med lite ylletvättmedel. Skölj ur ordentligt med ljummet vatten. Krama försiktigt ur vattnet. Låt garnet vänta.

5. För att färgen ska fästa på garnet gör man något som kallas förbetning. Betning kan göras också efter ett färgbad för att nå andra färgnyanser på garnet. Man kan beta med olika substanser men jag valde alun, ett av de vanligaste. Mät upp 3-5 liter vatten per 100g garn i en kastrull. Jag använde 10 liter vatten för 3 garnhärvor á 100g. Ta på handskar. Mät upp 15g alun/100g garn. Jag tog alltså 45g alun till en 10 liters kastrull med vatten för 300g garn. Ta ett par deciliter vatten ur kastrullen och lös upp alunet i vattnet. Häll sedan det i kastrullen och rör om.

6. Lägg i det blöta garnet i kastrullen med handvarmt alunvatten. Låt temperaturen stiga till 80-90 grader och håll det där i en timme, rör försiktigt om ett par gånger under tiden. Stäng sedan av plattan och låt garnet och alunvattnet tillsammans svalna till handvarmt vatten.

7. När alunbadet svalnat tar man upp garnet. Skölj ur garnet med rent handvarmt vatten i minst två omgångar. Nu kan man om man vill hänga upp garnet och låta det torka tills man har möjlighet att färga (ifall man inte hinner färga det samma dag). Då blöter man det bara i handvarmt vatten igen innan man går vidare till nästa steg.

8. Klipp eller skär växterna i mindre delar och koka i kastrull med 3-5 liter vatten/ 400g växtdelar. Jag tog 1kg växtdelar och 10 liter vatten. Låt växtdelarna koka en timme. Sila bort dem från vattnet och låt växtvattnet svalna till fingervarm temperatur.

Avkok på renfana som silas av för att användas till färgning av yllegarn.
Sila av växtvattnet för att avlägsna växtdelarna. Avkok på renfana som silas av för att användas till färgning av yllegarn. Bild: Yle/Lee Esselström Växtfärgning,Strömsö (tv-program),renfana

9. Mät upp färgbadsvattnet och lägg till mer vatten ifall det minskat, så att du fortfarande har 10 liter vätska för att färga 3 garnhärvor á 100g.

10. När växtvattnet är fingervarmt kan du lägga i de blöta garnhärvorna i kastrullen och låta temperaturen stiga till 80-90 grader och hållas där i en timme. Rör försiktigt om i kastrullen ett par gånger under tiden. låt sedan allt svalna till handvarm temperatur igen.

11. Ta upp garnen ur kastrullen när växtvattnet svalnat och skölj ur garnen i flera vatten.

Ursköljt yllegarn färgat med vassvippor
Ursköljt garn färgat med vassvippor. Ursköljt yllegarn färgat med vassvippor Bild: Yle/Lee Esselström garn,Växtfärgning,Strömsö (tv-program)

12. Tillsätt en skvätt ettika i sista sköljvattnet och krama försiktigt ur vattnet ur garnen.
Växtfärgade garner som hänger på tork.
Växtfärgade garner som hänger på tork. Växtfärgade garner som hänger på tork. Bild: Yle/Lee Esselström Växtfärgning,Strömsö (tv-program),garn

13. Häng upp på en pinne att torka på luftig plats i skugga.

Exempel på andra växter som ger hållbara färger:

Färgkulla
Getpors
Mjölon
Blodspindling
Lupin
Brännässla
Rödklöver
Äppelblad
Åkerpilört
Rölleka
Gullris
Gråbo
Björkblad

Vivan Berglund från Grankulla lånade ut sin mors växtfärgningshäfte som är nästan 100 år gammalt, så här ser det ut. De vackra blå nyanserna får man av vejde eller indigo medan de vackar rosa, röda och lila nyanserna fås med koschenill och krapp.

Växtfärgningshäfte från början av 1900-talet.
Växtfärgningsprover från tidigt 1900-tal. Växtfärgningshäfte från början av 1900-talet. Bild: Yle/Lee Esselström Växtfärgning,Strömsö (tv-program),garn

Växtfärgningsprover från tidigt 1900-tal.
Växtffärgningsprover från tidigt 1900-tal. Växtfärgningsprover från tidigt 1900-tal. Bild: Yle/Lee Esselström Växtfärgning,Strömsö (tv-program),garn

Växtfärgningsprover från tidigt 1900-tal.
Växtfärgningsprover från tidigt 1900-tal. Växtfärgningsprover från tidigt 1900-tal. Bild: Yle/Lee Esselström Växtfärgning,Strömsö (tv-program),garn

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

    Snacks för oväntat besök.

    Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

  • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Mjukgörande bivaxolja

    Busenkelt att göra själv!

    Ute i kylan i isande vind, ta olja, en klick, som skydd för din kind.

  • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

  • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

    Snacks för oväntat besök.

    Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

  • Fixa egna mönster på ljus

    Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

    Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

  • "Luciatiden öppnade mina ögon"

    Heidi Björstäkt var Finlands Lucia 1997.

    Under november är både Folkhälsans luciainsamling och röstningen om Finlands lucia 2017 i full gång. Vi frågade några tidigare lucior hur de minns sin tid som Finlands lucia.

  • Utmaning: Dejta så mycket som möjligt

    Hur gick det då Michaela von Kügelgen testade powerdejting?

    Singlarna blir bara fler och fler i hela västvärlden, och här i Finland lever en miljon ensamma. Studier visar ändå att så gott som alla skulle vilja hitta någon att dela sitt liv med. En av dem är författaren och bloggaren Michaela von Kügelgen, som därför utmanade sig själv med att powerdejta under en vecka.

  • Skapa din egen himmel

    Sy en soffhimmel av tygbitar.

    Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

  • Nyckeln till lyckad mjölksyrning är 2% salt

    Alla vegetabilier går att syra!

    Mjölksyrebakterier är salttåliga vilket gör att de enkelt konkurrerar ut skadliga bakterier. Alla vegetabilier går att syra, nyckeln till framgång är 2% salt.

  • Ahmed Hassan: Utan finska, inget jobb

    Att integrera sig på svenska i Helsingforstrakten är svårt.

    Företagaren Ahmed Hassan är född i Somalia och integrerad på svenska i Helsingfors. Trots att han uppskattar delaktigheten i den finlandssvenska och nordiska kulturen, finns det också nackdelar med att ha lärt sig svenska först. Du måste kunna finska för att få jobb.