Hoppa till huvudinnehåll

Färga garn med växter

Växtfärgade garn upphäng på en rundstav
Växtfärgade garn upphäng på en rundstav Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),garn,hantverk

Att färga garn med naturens råvaror är riktigt spännande. Samma recept kan ge olika nyanser beroende på omständighterna så man vet aldrig hur det riktigt blir till slut. Jag färgade garnhärvor av finsk fårull med renfana och vassvippor som ger gula och gröna nyanser om man förbetar med alun.

Innan man sätter igång med växtfärgningsprojektet bör man reservera tillräckligt lång tid, gärna två dagar eller en väldigt lång hel dag. Man kan färga med bark, svampar, kottar, färska växter eller torkade växter. Det viktiga är att man aldrig plockar mer än 1/3 del av beståndet från samma växtplats och att man inte tar fridlysta eller ovanliga växter.

Räkna med 400g färsk växt för 100g garn eller 1kg färsk växt för 300g garn (mitt recept). Det går att prova med nästan vad som helst men om man vill vara säker på att resultatet inte bleknar med tiden så kan man hålla sig till de kända och beprövade växtfärgningsväxterna.

Samma växt kan ge ett tjugotal olika färger beroende på vad man betar med, vilken färg ursprungsgarnet är och vilka färger man använder före eller efter. Olika växtplats, årstid och väderlek kan också påverka färgningen och det är först när garnet torkat som man ser den slutgiltiga färgen. Är man inte nöjd med färgen kan man färga om garnet, men då kommer slutresultatet att påverkas av den första färgen.

Mängden växter bestämmer färgstyrka och härdighet. Använd handskar när du handskas med kemikalier och andas inte in dem. Växtfärgning ska helst göras utomhus för ventilationens skull.

Du behöver:

  • ofärgat garn, gärna ren spunnen obehandlad ull (jag använde naturvitt och ljusgrått)
  • våg
  • bomullsgarn
  • termometer
  • kastrull som rymmer minst 10 liter, en per växt/färgbad
  • salt
  • ylletvättmedel
  • baljor
  • vatten
  • kokplattor (en per färg/kastrull)
  • Alun (latin: alumen, köpes på apotek)
  • handskar
  • måttsats
  • något att röra om med
  • en tång/pinne att lyfta garnet med
  • en pinne/kvastskaft att hänga garnet på tork på
  • 400g färsk växt /100g garn. Jag använde 1kg vassvippor för 300g garn och 1kg renfana för 300g garn.
  • sax
  • ettika

OBS! När man arbetar med ull är det viktigt att inte göra några hastiga temperaturväxlingar eller hård behandlig av garnet, då tovar det sig. Garnet sätts alltid i fingervarmt vatten och det ska alltid kallna tillsammans med vattnet och endast försiktigt röras om.

Garnfärgningen består av minst tre stadier:

1. Förtvätt
2. Förbetning
3. Färgning
4. Efterbetning / andra färgbad

Betningen kan göras med t ex ammoniak, bikarbonat, garvsyra, järnsulfat, kopparvitriol, oxalsyra, pottaska, vinsyra mfl. Jag använder alun. Förbetning med alun ger klara färger och det är det äldsta och mest använda betningsmedlet.

Ofärgad finsk spunnen ull
Ofärgat finländskt yllegarn i naturvitt och ljusgrått. Ofärgad finsk spunnen ull Bild: Yle/Lee Esselström garn,Strömsö (tv-program),Ylle

Så här gör du:

1. Väg upp garnhärvorna och anteckna vik. Märk nystanen om det behövs.

2. Öppna härvorna och knyt om lösa bomullsband som en 8 runt garnet på minst fyra ställen. Om de två ursprungliga knutarna är för hårt knutna måste de göras om lösare, annars kan de vara som de är.

3. För att färgen ska fästa jämnt och fint på garnet ska det tvättas ordntligt först. Lägg garnhärvorna i blöt tillsammans med 1 msk salt per 100g garn. Låt garnet ligga och dra i 30 min. Skölj sedan garnet minst två gånger i ljummet vatten.

4. Tvätta garnet försiktigt i ljummet vatten med lite ylletvättmedel. Skölj ur ordentligt med ljummet vatten. Krama försiktigt ur vattnet. Låt garnet vänta.

5. För att färgen ska fästa på garnet gör man något som kallas förbetning. Betning kan göras också efter ett färgbad för att nå andra färgnyanser på garnet. Man kan beta med olika substanser men jag valde alun, ett av de vanligaste. Mät upp 3-5 liter vatten per 100g garn i en kastrull. Jag använde 10 liter vatten för 3 garnhärvor á 100g. Ta på handskar. Mät upp 15g alun/100g garn. Jag tog alltså 45g alun till en 10 liters kastrull med vatten för 300g garn. Ta ett par deciliter vatten ur kastrullen och lös upp alunet i vattnet. Häll sedan det i kastrullen och rör om.

6. Lägg i det blöta garnet i kastrullen med handvarmt alunvatten. Låt temperaturen stiga till 80-90 grader och håll det där i en timme, rör försiktigt om ett par gånger under tiden. Stäng sedan av plattan och låt garnet och alunvattnet tillsammans svalna till handvarmt vatten.

7. När alunbadet svalnat tar man upp garnet. Skölj ur garnet med rent handvarmt vatten i minst två omgångar. Nu kan man om man vill hänga upp garnet och låta det torka tills man har möjlighet att färga (ifall man inte hinner färga det samma dag). Då blöter man det bara i handvarmt vatten igen innan man går vidare till nästa steg.

8. Klipp eller skär växterna i mindre delar och koka i kastrull med 3-5 liter vatten/ 400g växtdelar. Jag tog 1kg växtdelar och 10 liter vatten. Låt växtdelarna koka en timme. Sila bort dem från vattnet och låt växtvattnet svalna till fingervarm temperatur.

Avkok på renfana som silas av för att användas till färgning av yllegarn.
Sila av växtvattnet för att avlägsna växtdelarna. Avkok på renfana som silas av för att användas till färgning av yllegarn. Bild: Yle/Lee Esselström Växtfärgning,Strömsö (tv-program),renfana

9. Mät upp färgbadsvattnet och lägg till mer vatten ifall det minskat, så att du fortfarande har 10 liter vätska för att färga 3 garnhärvor á 100g.

10. När växtvattnet är fingervarmt kan du lägga i de blöta garnhärvorna i kastrullen och låta temperaturen stiga till 80-90 grader och hållas där i en timme. Rör försiktigt om i kastrullen ett par gånger under tiden. låt sedan allt svalna till handvarm temperatur igen.

11. Ta upp garnen ur kastrullen när växtvattnet svalnat och skölj ur garnen i flera vatten.

Ursköljt yllegarn färgat med vassvippor
Ursköljt garn färgat med vassvippor. Ursköljt yllegarn färgat med vassvippor Bild: Yle/Lee Esselström garn,Växtfärgning,Strömsö (tv-program)

12. Tillsätt en skvätt ettika i sista sköljvattnet och krama försiktigt ur vattnet ur garnen.
Växtfärgade garner som hänger på tork.
Växtfärgade garner som hänger på tork. Växtfärgade garner som hänger på tork. Bild: Yle/Lee Esselström Växtfärgning,Strömsö (tv-program),garn

13. Häng upp på en pinne att torka på luftig plats i skugga.

Exempel på andra växter som ger hållbara färger:

Färgkulla
Getpors
Mjölon
Blodspindling
Lupin
Brännässla
Rödklöver
Äppelblad
Åkerpilört
Rölleka
Gullris
Gråbo
Björkblad

Vivan Berglund från Grankulla lånade ut sin mors växtfärgningshäfte som är nästan 100 år gammalt, så här ser det ut. De vackra blå nyanserna får man av vejde eller indigo medan de vackar rosa, röda och lila nyanserna fås med koschenill och krapp.

Växtfärgningshäfte från början av 1900-talet.
Växtfärgningsprover från tidigt 1900-tal. Växtfärgningshäfte från början av 1900-talet. Bild: Yle/Lee Esselström Växtfärgning,Strömsö (tv-program),garn

Växtfärgningsprover från tidigt 1900-tal.
Växtffärgningsprover från tidigt 1900-tal. Växtfärgningsprover från tidigt 1900-tal. Bild: Yle/Lee Esselström Växtfärgning,Strömsö (tv-program),garn

Växtfärgningsprover från tidigt 1900-tal.
Växtfärgningsprover från tidigt 1900-tal. Växtfärgningsprover från tidigt 1900-tal. Bild: Yle/Lee Esselström Växtfärgning,Strömsö (tv-program),garn

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi på redaktionen

  • Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

    Bondbönor, grönsaker och svamp med en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Lampskärm i papper

    Se ljuset med en lampskärm i papper!

    Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

  • Svarva en mortel i björk och ask

    Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

    Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • Bönor och ärter med trattkantareller och parmesan

    Baljväxter används alldeles för lite med tanke på att de suger upp smak och blir väldigt aromatiska och mustiga när man väl ger dem en chans! Vi gör en krämig och fyllig rätt som piffas till med en enkel fänkålssallad.

  • Marockanska inlagda citroner

    En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

    Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

  • Citrus confit

    Konservering i sockerlag ger hållbarhet i flere månader.

    Confit betyder konservering, i det här fallet i sockerlag. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

  • Sticka sockor med Finland 100 år mönster

    Lee har gjort ett till mönster baserat på folkets bidrag.

    Tillsammans med folket skapade Lee ett par nya stickmönster för att hylla vårt hundraåriga land. Nu kommer ytterligare ett mönster, denna gång till ett par sockor, som matchar de tidigare produkterna.

  • Energikick med superpulver

    Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

    Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

  • Nyttiga nötter och eget nötsmör

    Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

  • Vaklucka - lucka till isvak

    För regelbundet bad i vaken hela vintern.

    Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

  • Lekfulla fönsterdekorationer

    Rita direkt på fönstret och skapa magi!

    Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Svarva en mortel i björk och ask

    Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

    Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

  • Lampskärm i papper

    Se ljuset med en lampskärm i papper!

    Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

  • Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

    Bondbönor, grönsaker och svamp med en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Gröt med rökt råg och kryddor

    Varför inte koka en god råggröt till middag?

    Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

  • Kitsch och ett gammalt gökur

    Camilla återupptäcker och återuppväcker ett gökur.

    Att omge sig med saker som gör en glad är en riktigt fiffig linje att följa. Att stiga ur sin komfortszon och ta ett färgglatt steg åt sidan kan kännas bra. Att mixa stilar utan begränsning och upptäcka att man befinner sig i kitschens värld är underbart!

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • Bästa burken är återanvänd

    Zero waste med konstnärliga burkar.

    Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

  • Marockanska inlagda citroner

    En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

    Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

  • "Zero waste" -sik: Använd hela fisken

    Fenor, fjäll och ben har mycket smak!

    Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

  • Kyld flaska och lätt hand ger rätta hugget

    Lär dig sabrera champagnen elegant!

    Vill du imponera på släkt och vänner med att korka upp bubblet på nyårsafton med sabel? Tricket för en lyckad sabrering är en välkyld flaska och att glida med sabeln snarare än att hugga.