Hoppa till huvudinnehåll

Finland och Norge funderar: Dataspel i sjukvårdens tjänst?

President Niinistö och Norges kung Harald V under besök i Finland
Kunglig mobilspelstävling i Helsingfors. Drottning Sonja vann President Niinistö och Norges kung Harald V under besök i Finland Bild: Timo Korhonen / All Over Press kungligheter,Norge,statsbesök,Harald,jenny haukio,Drottning Sonja av Norge,Sauli Niinistö,Finlands president

Finland och Norge kan och bör samarbeta inom många av sjukvårdens områden. Det är man överens om under det norska kungliga besöket i Finland. Men den finländska sjukvårdspersonalen behövs kanske hemma, misstänker Norges hälsovårdsminister.

Den norska kungaparet med stort näringslivsfölje fortsätter i dag sitt Finlandsbesök i Uleåborg.

Den ekonomiska omställningen efter Nokia-kraschen intresserar. En norsk motsvarande nedgång ligger i oljeindustrin. Då vill man se hur teknologin kan bli en ny pelare under välfärdsbygget.

E-hälsa

Vid ett av de många samarbetsseminarierna i Helsingfors koncentrerade man sig på sjukvårdssamarbete.

Från finländsk sida talade hälsovårdsminister Juha Rehula om digitaliseringen av sjukvården, snarare förvaltningen och reformprocesserna än själva vården.

Den kräver stora offentliga investeringar, och ger elektroniska databaser som Kanta,

Den kan förbättra den individuella vården och ge alla finländare möjlgheter att kolla sina egna recept, med många utvecklingsmöjligheter i framtiden. Vårdreformen besvärade Rehula inte de norska gästerna med.

Teknologin avgör vården

- Teknologin kommer att bli avgörande för hur hälsotjänsterna ges och organiseras i framtiden, säger Bent Høie, hälsovårds- och omsorgsminister i den norska regeringen för partiet Høyre.

- Både Norge och Finland är starka på teknologi, vi inte bara löser egna uppgifter utan detta kan bli en exportvara.

Det gäller att finna nya teknologiska lösningar på de medicinska utmaningarna, där man kanske också måste klara sig med mindre personal.

- Till exempel kroniskt sjuka mänskor kan behärska sitt eget liv, genom att dagligen kunna mäta egna värden och hälsosituation. De rapporteras automatiskt till hälsotjänsten, som kan ge snabba reaktioner med anvisningar och recept.

- På så sätt kan den sjuka vara aktivare i vardagen, nämner Høie.

Dataspelen dominerade dagen

Dataspelsteknologin fick stor uppmärksamhet vid ett annat seminarium under onsdagens kungliga besök.

Dagens höjdpunkt var antagligen när kungaparet och presidentparet fick mobiltelefoner i sin hand för att spela ett enkelt norskt dataspel där katter jagar råttor i en bullrig omgivning med Grieg-musik. Drottning Sonja segrade, medan kung Harald nöjde sig med att se på.

Budskapet var att datorspel är mycket mer än bara tidsfördriv och underhållning. Alltfler områden använder dataspel, inom undervisning, försvarsindustri och sjukvården. Dessutom ger dataspelsindustrin alltfler arbetsplatser och växande ekonomisk lönsamhet.

Också för åldringar

Dataspel kan också bidra till hälsa och välfärd. I en del norska hem för sjuka och äldre använder man dataspel för att aktivera äldre i fysisk träning, påpekar hälsovårdsminister Bent Høie.

De äldre kan få sitta på motionscykel omgivna med skärmar med levande bilder på stadsgator där de tidigare har gått.

Roligt, effektivt, men dyrt?

Den norska hälsovårdsministern har gjort en reflektion om sitt eget arbete som politiker och ett färskt mobilspel.

- Jag upptäcker att Pokemon Go spelet denna sommar har gjort mer för fysisk aktivitet bland de unga, än jag kunnat göra i tre år som hälsominister.

Det visar på potentialen som ligger i att ta ibruk spelteknologin för att få folk att bli fysiskt aktiva och göra goda val, säger Bent Høie.

Ett gäng på sina mobiler/plattor.
Mobilspel viktiga för folkhälsan? Ett gäng på sina mobiler/plattor. Bild: Marcos del Mazo / Pacific Press / Barcroft Media/ All Over Press Pokémon Go,Pokémon-anime,smarttelefon

Den nya vårdteknologin omtalas ofta som väldigt dyr. Men utvecklingen med nya metoder har ofta varit mycket effektiv, den kan ge snabbare och bättre resultat. För samhället kan det ändå bli billigare. Men då är det viktigt att kräva att den nya teknologinoch metoderna har en effektivitet som står sig också ekonomiskt, säger Norges hälosvårdsminister.

Norge 20 år före

Bent Høie hoppas att länderna tillsammans kan få möjlighet att företa medicinska studier över gränserna. Det skulle att öka grundlaget för att få internationella företag att se Norge, Finland och Norden som helhet.

Det håller överläkare Nina Lindfors helt och hållet med om. Hon leder en enhet för utbildning och forskning vid Helsingfors universitets sjukhus. Hon anser att Norge på det området står 20 år före Finland.

Hon hoppas på samarbete om en s.k. testbed verksamet, en testfacilitet med tre operationssalar där företag kan testa produkter tillsammans med läkare innan man tar dem i bruk.

-Vi kan utveckla produkter tillsammans, vilket är det bästa för patienterna. Då får man en produkt som passar läkare, patienter och företeag, snabbare, och alla kan vara nöjda, säger Nina Lindfors.

De norska oljemiljarderna?

Tanken om att Norge också har betydligt mer pengar än Finland gäller inte nödvändigtvis i sjukhusvärlden. Men det här var de förståndiga att satsa på redan för 20 år sedan, påpekar Nina Lindfors vid HUS.

Ett samarbete mellan Finland och Norge ger både vetenskaplig nytta och kommersiell nytta.
- Den kommersiella nyttan är väldigt viktig, den står vår välfärd på. Vi behöver få pengar in i länderna. Nyttan går också direkt till patienterna naturligtvis. Det är är en balans mellan båda, betonar Nina Lindfors.

Inte hållbart med finländsk sjukvårdspersonal i Norge

Men det finns ett område där den norska hälsovårdsministern vill avsluta samarbetet. Det gäller de cirka 600 finländska anställda i den norska vården.

- Vi har haft mågna flinka sjuksköterskor och läkare från Finland, som fortsatt jobbar i Norge. De har ett väldigt gott rykte, säger ministern. Han hoppas ändå att Norge ska klara av att utbilda en större andel egen hälsovårdsperosnal i framtiden.

-Det är inte en bärkraftig utveckling att vi i Norden konkurrerar om varandras läkare och sjukvårdspersonal. När vi ser på åldersutvecklingen i de nordiska länderna kommer vi att behöva dem allesammans var för oss, avslutar den norska hälsovårdsministern.