Hoppa till huvudinnehåll

FM-ligan i handboll: Yle Sportens ranking inför säsongen

Ian Martin, BK-46 - Sjundeå IF, 10.3.2016.
De västnyländska lagen Sjundeå IF och BK-46 blir definitivt att räkna med den här säsongen. Ian Martin, BK-46 - Sjundeå IF, 10.3.2016. Bild: Yle / Patric Westerlund handboll

Säsongen 2016-17 i FM-ligan i handboll blir jämnare och mer oviss än på länge. Upp till sju lag har realistiska möjligheter att kämpa om FM-medalj.

FM-ligan i handboll inleds på lördag. Bakom överlägsna Cocks har styrkeförhållandena jämnats ut efter förra säsongen.

Silver och bronsmedaljörerna GrIFK (tidigare HC West) respektive Dicken har tappat en del profilspelare och lyft in egna juniorer. Verksamheten i klubbarna är ändå på relativt stabil grund och tränarna i klubbarna är desamma som förra säsongen.

Atlas slutade på fjärde plats ifjol och siktar igen på medalj, men lagets situation är något oklar då man letar efter en ny chefstränare när säsongen inleds. Mikael Källman lämnade sin chefstränarpost då han ansåg att klubbens satsning inte var tillräcklig.

Laget som har förstärkts mest under sommaren är BK-46. Med återvändande toppspelare Andreas Rönnberg och Oscar Kihlstedt är Karislaget tillbaka som en av de starkaste medaljkandidaterna.

HIFK har fått en profilförstärkning i landslagsmeriterade Kristian Jansson. HIFK blev endast en hårsmån ifrån att nå semifinalerna ifjol. Den här säsongen är det minst lika realistiskt som senast att försöka komma in bland de fyra bästa.

Yle Sportens power ranking inför FM-ligan i handboll

Ranking 2016-17LagPlacering ifjol
1Cocks1
2BK-466
3Dicken3
4GrIFK2 (HC West)
5HIFK5
6SIF7
7Atlas4
8ÅIFK8
9PIFvann division 1
10Dynamo9

Nya seriesystemet – inte enbart positivt

De sex lagen som nämnts (Cocks, BK-46, HIFK, GrIFK, Dicken och Atlas) kämpar om att komma in bland de fyra bästa och således få spela i den övre slutserien.

Det sjunde laget som kan blanda sig in i striden om en plats bland sex slutspelslagen är Sjundeå IF. Sjundeås unga lag är ett år äldre och kan en bra dag slå vem som helst i serien, med undantag för överlägsna Cocks.

Det nya seriesystemet med en övre och nedre slutserie får mestadels positiv respons från lagen. De oväsentliga matchernas antal minskar då de två sämsta lagen i grundserien dessutom tvingas spela mot nedflyttning till division 1.

Endast en dålig aspekt med det nya seriesystemet lyfts fram. De två bästa lagen i övre slutserien vilar i första slutspelsomgången, och det är inte enbart positivt.

- För Cocks som spelar i Baltiska ligan är det en bra sak men för det andra laget som kommer in bland de två bästa är det sämre både ekonomiskt och spelmässigt, poängterar GrIFK:s chefstränare Mikko Koskue.

- Man tappar en del intäkter i och med att man spelar färre slutspelsmatcher. Det är inte idrottsligt enbart positivt heller att man vilar samtidigt som lagen som spelar i kvartsfinal får upp ett slutspelstempo, fortsätter Koskue.

Tre lag kämpar mot nedflyttning

I år spelas ligan med tio lag då Pargas IF tog steget upp från division 1.

I PIF siktar man till och med på en plats bland de sex bästa men en mer realistisk målsättning kunde vara att undvika nedflyttningsserien. Det betyder att PIF i så fall får lämna Åbo IFK och Dynamo Riihimäki bakom sig i grundserien.

Läs också