Hoppa till huvudinnehåll

Grön tomat - en härlig höstfrukt

En metallkorg fylld med gröna tomater.
Gröna tomater kan man lägga in, använda istället för citron eller varför inte steka. En metallkorg fylld med gröna tomater. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),tomat,grönsaker,frukter

Hösten kommer alltid för fort, åtminstone om man är tomat. Septemberljuset räcker inte till för att frukten på tomatplantan ska mogna. Men det finns mycket gott man kan göra med gröna tomater. Här har vi samlat några läckra recept där gröna tomater spelar huvudrollen.

Gröna stekta tomater

Man ska inte jämföra gröna och röda tomater, man ska helt enkelt se dem som helt olika råvaror, ungefär som citroner och mandariner, de fungerar i helt olika sammanhang. Gröna tomater har till exempel en syrlighet och fasthet som kan vara önskvärd vid tillredning. Gröna stekta tomater är en rätt som kan fungera som sidorätt eller förrätt.

Där röda tomater lätt blir mosiga och översöta vid tillagning behåller gröna tomater en krispigare konsistens. Man ska bara akta sig för en för lång tillagning eftersom de då kan få en lite fadd smak.

Stekta gröna tomater
Tomaterna steks lätt i pannan och bakas färdiga i ugnen. Stekta gröna tomater Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Recept,tomat,steka

Vinägrett med gröna tomater

I en vinägrett utgår man vanligen från syran av vinäger eller citron, men i den här vinägretten tar man tillvara på friskheten i gröna tomater. Den passar utmärkt som tillbehör till grillat kött eller fisk, eller varför inte som en salsa eller annan liknande kall sås.

I det här receptet används gröna, röda och gula tomater av blandade sorter. Smaka dig fram och hitta dina egna favoriter. Kaprisen ger sälta och citronskalet förstärker friskheten. Mycket enklare än så här kan det inte bli.

Portion med tomater och kött
Vinägretten med gröna och röda tomater passar utmärkt som kall sås till grillat. Portion med tomater och kött Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Recept,tomat

Inlagda gröna tomater

Omogna tomater blir en god inläggning med lite krusbärston när den får stå och dra några dygn i en god och smakrik lag. Förkoka gärna senapsfröna för att dra ur smak och göra dem aningen mjukare i konsistens. Smaken på tomaterna mjuknar ju längre inläggningen får stå.

Inlagda gröna tomater
Inlagda gröna tomater. Inlagda gröna tomater Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Recept,Inläggning,tomat

Tomatsallad på mogna tomater

Blev det för mycket gröna tomater kanske den här tomatsalladen är något för dej? Salladen toppas med rostat bovete och serveras med krydpeppargrädde. Grädden är ett lent komplement till den friska salladen.

tomatsallad med kryddpeppargrädde
Salladen toppas med rostat bovete. tomatsallad med kryddpeppargrädde Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Recept,sallader (maträtter)

Lykopener för hälsan

Tomater innehåller mycket vitaminer och mineraler och är bra att äta för att hålla mineralbalansen i kroppen. De innehåller också protein och lykopen som är en bra antioxidant.

Oftast ska man vara försiktig med uppvärmning av frukt och grönt för att bevara näringsämnena. Lykopenet däremot, kan man tillgodogöra sig mycket bättre om man värmer upp tomaterna så en pastasås med grönsaker eller en tomatmarmelad är bra sätt att få i sig lykopen. Här kan du läsa mera om tomatens hälsofrämjande effekter.

Nördigt om tomater

Tomaten är världens mest odlade grönsak och den äts på alla kontinenter. Tomaten kategoriseras som en grönsak fast den egentligen är en potatisväxt med frukter. Det odlas omkring 7 500 olika tomatsorter i världen.

Liksom potatisen finns det tomater i olika storlekar, former, färger och nyanser, från nästan svart via purpur och röd till gul, orange och grön. Läs mer om olika tomatsorter och om tomaten i historien.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö