Hoppa till huvudinnehåll

Gurkskörd och bastubad i centrum av Borgå

Inne i Urbcultbastun
Bastun är mest lockande i Urbcult Inne i Urbcultbastun bastuugnar,bastur,#urbcultbastu

Bland annat graffitiväggar, odlingar, bastu, scen och sandlåda för fritt bruk har förundrat många Borgåbor.

Urbcult vid Västra åstranden i Borgå har överraskat positivt. Så gott som ingen skadegörelse och flitig användning av faciliteterna är sommarens saldo.

Ordentliga Borgåbor

Man skulle kunna tänka sig att Urbcultområdet som ligger centralt och har både odlingar och sandlåda ute i det fria skulle vara utsatt för skadegörelse. Men allt ser snyggt och prydligt ut.

- Kanske Borgåborna tycker om platsen, eller så är de så pass väluppfostrade att de förstår att det inte lönar sig att söndra och förstöra, berättar Broas.

Kulturproducent Katarina Broas
Kulturproducent Katarina Broas Kulturproducent Katarina Broas Bild: Yle/Stefan Paavola #urbcult

Uppskattad skörd

Barngrupper från olika skolor har haft egna odlingslådor där vem som helst har fått skörda.

- Barnen har sått fröna i skolan och sedan flyttat plantorna hit när det blev tillräckligt varmt. Skörden har haft god åtgång, säger Katarina Broas.

Odlingslådorna fylldes av bland annat olika örter, majs, blommor och gurka.

Gurkor som växt i Urbcult planteringslådor
Borgåborna har skördat från lådorna Gurkor som växt i Urbcult planteringslådor Bild: Yle/Stefan Paavola planteringslådor

Bastubad lockar

Då man skaffade bastu till Urbcult var många skeptiska, bland annat för att det är en unisexbastu. Den har varit öppen alla vardagar från klockan elva till tre.

- Bastun har haft badare varje dag. Under veckosluten har privatpersoner fått hyra bastun och både familjer och diverse sällskap har hyrt, säger Broas.

En del utländska turister har vågat sig på att pröva bastun Stamkunder finns också och de har varit mycket tacksamma över denna service.

Beroende av samarbetspartner

För att Urbcult skall kunna gå vidare behövs det utomstående samarbetspartner.

- Det finns nog en iver bland företagare och andra avdelningar inom staden. Kulturtjänsten kan inte ensamma fortsätta göra projektet bättre. Fortsättningen bestäms senare i höst, säger Broas.

Sandlådan vid containern med profesionell graffiti
Leksaker för småbarn och konst för vuxna Sandlådan vid containern med profesionell graffiti Bild: Yle/Stefan Paavola #urbcult,graffiti

Urbant med Borgåmått

Urbult arrangerades för andra året. Ifjol fanns popup-projektet vid Konstfabriken. Grundidén var att ta över ett område som inte är i användning och ta det i bruk på ett nytt sätt.

- Vi ville främja urban kultur i Borgå. Det blev kanske inte urbant som vi föreställde oss men det blev Borgåanpassat, säger Borgå stads kulturproducent Katarina Broas.