Hoppa till huvudinnehåll

Hjälp oss att granska priset på skolfoto

Skolfotografering, priser
Priserna på skolfotografier kan variera från skola till skola Skolfotografering, priser Bild: Malin Ekholm/Yle skolfotografering,priser,Skolfotografi,skolfoton,nätbutiker

Priset på skolfotografierna varierar beroende på företag och ort. Samma företag kan till och med ta olika betalt i olika skolor.
Hur mycket kan priset variera och vem betalar mest?

Varje höst invaderas skolor och daghem av fotografer. Alla barn och klasser ska fotograferas och sedan får man hem mer eller mindre lyckade foton.

Som vårdnadshavare kan du sällan påverka vilket företag skolan anlitar och du kan inte heller jämföra priserna.
Väljer ni det bildpaket som företaget föreslår slutar prislappen lätt på flera tiotals euro.

Vi vill nu ta reda på hur mycket priset på skol- och dagisfotografierna varierar. Det har till och med förekommit uppgifter om att samma företag tar olika mycket betalt för samma produkt i olika skolor. Stämmer detta och hur vanligt är det i så fall?

Hjälp oss att ta reda på genom att ta ett foto av prislistan när den kommer eller en skärmdump ifall du fått beställningen elektroniskt och skicka in den till oss.
Du får gärna vara anonym men uppge företagets namn och vilken skola det är frågan om. Vi kommer inte att publicera bilderna utan behöver bara prisuppgifterna.

Ni kan skicka in bilderna på prislistor via tipsblanketten, per mejl till malin.ekholm@yle.fi eller som meddelande till Yle Spotlights facebook-konto

Uppdatering 16.10: Tack till alla som skickat in prislistor! Vi har nu publicerat en första artikel om skolfotopriserna:

Läs mera:

Skolfoto – osynlig penninginsamling

I över en tredjedel av skolorna i Svenskfinland kostar skolfotot mer än det borde. I de här skolorna har skolan eller föräldraföreningen kommit överens om en provision på upp till tio euro för varje fotograferad elev. Pengarna använder skolorna till stipendier, utflykter och annan så kallad guldkant. Tipsa du också

Tips-id: 47609

Tipsa Spotlight

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Känner du till något som vi borde granska? Skicka i så fall in ett tips!

Vi redovisar öppet för hur vi jobbar. Här hittar du de tips vi håller på med som bäst:

Spotlights webbsida
Spotlights webbsida Bild: Yle tipsmaskinen,Spotlight,datajournalistik

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle