Hoppa till huvudinnehåll

Höga förväntningar inför handbollsligan både i ÅIFK och Piffen: ”Alltid roligt med derby”

Handboll
Handboll Bild: Alamy / All Over Press handboll

För den första gången sedan 1997 kommer herrarnas FM-liga i handboll att ha med två lag från Åboland: Åbo IFK och Pargas IF. Pirrigt värre, om man frågar profilerna Andreas Nyström och Joni Lindberg.

- Det känns toppen! Hela Pargas ser fram emot det, skulle jag våga säga. Det ska bli riktigt roligt och intressant att komma med på världskartan igen, säger PIF:s nya tränare Joni Lindberg till Yle Åboland.

Pargas IF tog klivet upp till finrummet efter en lyckad säsong i division 1 och kommer att inleda sitt ligaäventyr med den lokala handbollsstorheten Lindberg vid rodret. Det trots att det ännu för några månader sedan såg ut som om Piffen skulle slå ihop sin handbollsverksamhet med lokalrivalen ÅIFK.

- Det var spelarnas val att köra som Piffen. Det var de som ville spela som Piffen, spela för Pargas. Det var ganska långt de som fick göra det slutliga beslutet, avslöjar Lindberg.

En fredag kväll i Piuggen kan vad som helst hända.― Joni Lindberg.

I ÅIFK såg man däremot fram emot ett potentiellt samarbete. Enligt målsprutan Andreas Nyström var det den dåliga säsongen 2015-16 som låg bakom fusionsivern bland kanariefåglarna.

- På våren var nog alla för sammanslagningen, just på grund av vårt tunna spelarmaterial. Efter förstärkningarna har det så småningom börjat kännas som att det här faktiskt är bättre.

Men nu kommer alltså ÅIFK och PIF att spela i handbollsligan i som egna lag. Också Andreas Nyström ser fram emot att få spela ligahandboll igen.

- Klart att det är roligt att få komma tillbaka på planen efter en lång paus. Speciellt då jag var skadad halva förra säsongen. Det ska bli roligt att dra på sig tröjan igen, säger ÅIFK-målsprutan Andreas Nyström till Yle Åboland

Fortfarande en "mikroskopisk" chans att Nyström flyttar

Men vilken tröja kommer Åboprofilen att dra på sig nästa säsong? Enligt Nyström själv kommer han att inleda säsongen i ÅIFK-uniform, men det finns fortfarande en liten chans för en flytt under säsongen.

- Det är en mikroskopisk chans, med 99,5 procents säkerhet stannar jag här hela säsongen, berättar Nyström.

Orsaken bakom en potentiell flytt är både enkel och bekant.

Andreas Nyström, 2016.
ÅIFK har bättre chanser än tidigare år, anser Andreas Nyström. Andreas Nyström, 2016. Bild: Yle / Mattias Simonsen andreas nyström

- Man kan tyvärr inte livnära sig med handbollen i Finland. Man måste helt enkelt se efter arbetssituationen också och enligt det göra ett val, säger Nyström som blev färdig med studierna i våras.

Flyttlasset skulle i detta fall styra mot huvudstadsregionen, där också "ett par klubbar" har visat intresse för målsprutans tjänster.

- Ni behöver inte spekulera vilka klubbar det är fråga om, men jag har meddelat dem att jag åtminstone inleder säsongen med ÅIFK, berättar Nyström.

Förstärkningar på tapeten både i Åbo och Pargas

I Åbo IFK har man alltså lagt sina pengar på två utlandsförstärkningar som stavas Antonio Jelusic och Jure Fistonic. Kroaterna kommer närmast från RK Buzet i den kroatiska ligan och kommer att bidra till ett starkare ÅIFK, åtminstone enligt Nyström.

- Man kan inte jämföra dem med Cocks fullblodsproffs, men det är unga killar som satsar på handboll. De kommer helt klart att höra till våra stöttepelare den här säsongen, bara vi får in dem i spelet. Bra spelare är det fråga om.

- Jelusic är den första niometersskytten som vi haft på flera år, vilket ger oss mer alternativ i offensiven, säger Nyström.

I Piffen förhandlar man ännu om utlandsförstärkningar, berättar Lindberg. Från klubben vill man inte ändå in i detalj på vilka spelare det är fråga om, men enligt Lindberg handlar det om spelare som kan bidra med sin storlek.

Men oavsett hur de potentiella förstärkningarna ser ut kommer Piffen att ha en "grym" bredd i spelartruppen, säger Lindberg. Några stjärnor vill han dock inte lyfta fram.

Joni Lindberg, 2016.
Joni Lindberg debuterar som tränare då Piffen inleder sitt ligaäventyr. Joni Lindberg, 2016. Bild: Yle / Mattias Simonsen joni lindberg

- Vi har inte stjärnor på det sättet. Istället har vi den grymma bredden som vi kommer att köra på. Visst finns det spelare som man kan lita på mer än andra, men vinner vi så gör vi det som ett lag.

Vilka är era största styrkor?

- Bredden och det att vi kan avgöra från alla positioner. Det just eftersom vi inte behöver lita på en stor stjärna utan vem som helst kan stiga fram, säger Lindberg.

I ÅIFK ser man också fram emot att för en gångs skull gå in i en FM-ligasäsong med tillräckligt många spelare. Ifjol tvingades kanariefåglarna lita såväl på egna juniorer som utlånade piffeniter för att lappa i ligatruppen.

- Det är den första gången på flera år som vi har en trupp som är tillräckligt stor, att vi faktiskt har 16-17 spelare på träningarna. Förra säsongen var ju helt otrolig, bra att killarna orkade spela den till slut, säger Nyström, som själv tvingades vila halva säsongen på grund av en skada.

Derbydags i oktober

Den 26 oktober är ett datum som alla åboländska handbollsvänner ska rista in i kalendern. Då står ÅIFK nämligen värd för PIF för det första Åbolandsderbyt för säsongen.

För både Nyström och Lindberg känns det skönt med lite lokal rivalitet också i herrhandbollen.

- Det är klart att det alltid är roligt med derby! Lite harmar det fortfarande att sammanslagningen inte blev av, men kanske det är bättre så här. Det är ju också trevligt att alla bortamatcher inte innebär en två timmar lång resa, säger Nyström.

- Det är förstås en av de viktigaste matcherna, även om vi går in för att vinna varje match. Åbo IFK är alltid Åbo IFK, men lika mycket vill jag nog vinna över de andra lagen också, kontrar Lindberg.

Vem kommer att vara Åbolandsmästare när säsongen är över?

- Det är självklart ÅIFK! Det kan vara väldigt tajta matcher och Piffen är aldrig lätta att spela emot, speciellt i Pargas, men nog är utgångsläget att vi är bättre, säger Nyström.

- Det är helt säkert Pargas. Det är jag 100 procent säker på, säger en självsäker Lindberg.

"Bollen är rund och den första matchen är alltid den första matchen"

Men innan lagen får ladda upp för derby i Samppalinna och Pargas Idrotts- och Ungdomsgård måste ligadebuten avklaras. ÅIFK reser till Sjundeå under öppningshelgen och Andreas Nyström tror själv på kanariefåglarnas chanser i Västnyland.

- Vårt spel är inte riktigt på den nivån som det borde vara, så det kan bli svårt. Men nog har vi alla möjligheter att plocka poäng i Sjundeå.

När kommer ÅIFK då att se ut som planerat?

- Så snabbt som möjligt, förstås. Jag tippar på att det kan gå en bit in i oktober tills börjar klaffa. Men de viktigaste matcherna spelas på våren, fast alla matcher förstås är viktiga i och med det nya seriesystemet, konstaterar Nyström.

ÅIFK-Atlas, september 2012
ÅIFK:s hemmahall i Samppalinna... ÅIFK-Atlas, september 2012 Bild: Yle/Janne Isaksson åifk handboll
idrotts- och ungdomsgård
... och Piffens hemmahall, PIUG. idrotts- och ungdomsgård Bild: Yle/ Niclas Lundqvist idrottsgård

PIF välkomnar för sin del det namnstarka BK-46 till Piuggen på söndag. Lindberg ser gärna att spelarna redan då ger allt och pinar de hårda motståndarna.

- Bollen är rund. Första matchen är alltid första matchen. Går våra killar in med den mentaliteten som jag hoppas på så går ingen säker i Pargas.

Finns det något lag som du väntar på att möta?

- Alla lag. Jag tror att det blir riktigt intressant för alla att komma hit till Pargas. Det är ju inte ett trevligt ställe att komma till. Här har det alltid varit jobbigt att vinna. Cocks är det enda laget som är av den kalibern att vi inte har kapacitet att rå på dem. Men en fredag kväll i Piuggen kan vad som helst hända, säger Lindberg.

Men en sak är säker. Både ÅIFK och PIF går in till säsongen med målet att spela slutspel då våren är här.

- Nog tror jag att vi stiger någon placering från ifjol åtminstone. Det handlar om att få spelet att fungera som ett lag. Jag tror nog att vi kommer att slåss om de sex slutspelsplatserna, säger Andreas Nyström.

- Vårt mål är att spelarna ska förstå vad det innebär att spela på den högsta nivån. Att de förstår att man måste kämpa i 60 minuter. Jag har tänkt det som en treårsplan - att vi är där vi vill vara om tre år. I år handlar det alltså om att lära oss och förstå hur mycket det krävs att spela FM-handboll. Resultatmässigt minimum är att vara i det övre slutspelet. Där kan allt hända, konstaterar Joni Lindberg.

ÅIFK spelar sin första match för handbollsligasäsongen på lördag då kanariefåglarna gästar Sjundeå IF. Pargas IF står för sin del värd för den första handbollsligamatchen i Pargas på 19 år då Karisklubben BK-46 gästar Piuggen på söndag.

Läs också