Hoppa till huvudinnehåll

Klimatförändringen allt överskuggande fråga på Stillahavsländernas toppmöte

Kiribati hör till de önationer i Stilla havet som är värst utsatta inför klimatförändringen och stigande havsvattennivåer
Kiribati hör till de önationer i Stilla havet som är värst utsatta inför klimatförändringen och stigande havsvattennivåer. Kiribati hör till de önationer i Stilla havet som är värst utsatta inför klimatförändringen och stigande havsvattennivåer Bild: EPA/NICKY PARK Kiribati,Stilla havet,klimatförändring

Stillahavsländernas toppmöte har inletts i Mikronesien där förhandlingarna domineras av kampen mot klimatförändring.

De 16 öriken som är medlemmar i Stillahavsöarnas forum PIF, inledde toppmötet med traditionella danser och fester i Mikronesiens huvudstad Palikir.

De flesta av medlemmarna är små och fattiga öriken - Australien och Nya Zeeland är de rikaste medlemmarna.

PIF-länderna betraktar klimatförändringen som sitt största hot i framtiden och toppmötet diskuterar främst hur man skall motarbeta klimatförändring och dess följder.

Till exempel låglänta öriken som Kiribati och Tuvalu står inför ett existentiellt hot då havsvattennivåerna stiger.

Stillahavsländernas toppmöte inleddes med traditionella danser och fester. Dessa dansare kommer från Papua Nya Guinea
Stillahavsländernas toppmöte inleddes med traditionella danser och fester. Dessa dansare kommer från Papua Nya Guinea. Stillahavsländernas toppmöte inleddes med traditionella danser och fester. Dessa dansare kommer från Papua Nya Guinea Bild: EPA/MICK TSIKAS Det stora stillahavssopområdet,Stilla havet

Viktig roll i Paris

Stillahavsöarna spelade en stor roll då världens länder beslöt om klimatavtalet i Paris ifjol.

Avtalet ratifierades av de två största förorenarna USA och Kina förra veckoslutet vid ett möte mellan presidenterna Barack Obama och Xi Jinping.

Cooköarnas premiärminister Henry Puna underströk att Stillahavsländerna måste fortsätta att spela en ledande roll för att hålla upp trycket på andra, rikare länder.

- Medan Parisdeklarationen utgjorde en milstolpe så är det nu viktigt att få till stånd en global aktionsplan för att motverka följderna av klimatförändring, sa Puna som leder ett örike med drygt 20 000 invånare.

Fiske och fetma problem

De småa önationerna lider också av andra svåra problem, som utbredd fattigdom, minskande fiskefångster och en epidemi av övervikt bland befolkningen.

Klimatförändringen är ändå den allt överskuggande frågan och Marshallöarnas president Hilda Heine underströk att de små nationerna inte kan ge efter i frågan.

- Några av de minsta och mest utsatta länderna på vår planet, har sagt högt och klart att kampen mot klimatförändring är lika viktig som någonsin tidigare, trots avtalet i Paris sa Heine.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes