Hoppa till huvudinnehåll

Konsthistoriker tror sig ha svaret på frågan om Schjerfbecks okände fästman

Helene Schjerfbeck kallade honom "engelsmannen", men hennes fästman var högst sannolikt en svensk konstnär som senare bosatte sig i England. Konsthistorikern Lena Holger berättar levande om Schjerfbeck i en nyutkommen bok.

- Vi vet att hon träffade någon 1883-84 i Bretagne som hon förlovade sig med. Men det fanns inga engelsmän i hennes dåvarande bekantskapskrets, bara amerikaner, konstaterar Lena Holger.

Konsthistorikern Lena Holger
Lena Holger Konsthistorikern Lena Holger Bild: Yle lena holger,konsthistoriker

Forskare har därför länge grubblat över Helene Schjerfbecks fästman och hans verkliga identitet. Lena Holger tror nu att han med största sannolikhet var den svenske konstnären Otto Hagborg, som vistades samtidigt i Bretagne tillsammans med Schjerfbeck och andra konstnärer.

På promenad med O

Efter att ha brutit förlovningen bosatte sig Otto Hagborg i England och blev senare brittisk medborgare, alltså just "engelsman".

- Hon skriver om en person som hon brukar gå på promenad med, namnet förkortat till O. Jag är 99% säker på att det är han, men jag måste hitta det slutliga beviset, skrattar Lena Holger.

Hon har fördjupat sig i Helene Schjerfbecks liv och verk sedan 1970-talet och plöjt igenom mängder av brev, tidningar och annat arkivmaterial. Dessutom har hon flera gånger besökt de orter i Frankrike, Italien och Storbritannien som spelat en roll i Schjerfbecks liv.

Gömda och bortglömda verk

Lena Holger räknar med att det finns minst hundra verk av Schjerfbeck som ännu ligger gömda eller bortglömda någonstans.

- Jag har precis varit hos en samlare i västra Sverige, jag hade ingen aning om att han hade så många verk av Schjerfbeck. Ibland får jag gå in i någons bankvalv för att ta en titt. Där kan finnas akvareller, målningar eller teckningar av Schjerfbeck som ingen har sett sedan 1940-talet, säger Lena Holger.

Hennes bok är den första i en ny serie, som presenterar de främsta finländska konstnärerna i Ateneums samlingar. Nästa bok i serien handlar om Hugo Simberg och utkommer 2017.