Hoppa till huvudinnehåll

M/S Eivors tidigare befälhavare dömdes för att ha öppnat bogvisiret under färden

Förbindelsebåten Eivor.
Förbindelsebåten Eivor. Bild: Yle/Nora Engström utörutten

En person som var befälhavare ombord på M/S Eivor och öppnade bogvisiret under pågående färd i maj 2015 dömdes idag vid Egentliga Finlands tingsrätt för att inte ha iakttagit gott sjömansskap.

Han dömdes också för att inte ha väjt för ett fartyg vid ett annat tillfälle.

Straffet är 20 dagsböter, 920 euro. Dessutom ska den dömda personen betala för olika kostnader som uppstått vid rättegången. Totalt ska han betala 5800 euro.

Enligt tingsrätten öppnade befälhavaren avsiktligt bogporten på förbindelsebåten Eivor under en färd från Utö mot Jurmo i maj 2015. Fartyget befann sig då på Vidskärfjärden och höll en fart på upp till 10 knop. Våghöjden var vid tidpunkten på 0,2-0,6 meter och vinden på 5-7 meter per sekund.

Några månader senare, i augusti 2015, var samma person befälhavare för M/S Aspö. Han hade då låtit bli att väja för sitt tidigare fartyg Eivor trots väjningsplikt. I stället passerade Aspö Eivor med ett avstånd på endast 0,1 sjömil som motsvarar knappt 200 meter. Båtarna riskerade att kollidera och befälhavaren på Eivor var tvungen att sakta in och väja för Aspö.

Artikeln är uppdaterad med M/S Eivors hastighet vid tidpunkten då bogvisiret var öppet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland