Hoppa till huvudinnehåll

Nu vill de ha nej till könsneutrala äktenskap - debatt i riksdagen i kväll

Demonstranter utanför riksdagshuset motsatte sig könsneutrala äktenskap år 2014. vid riksdagen Bild: Yle/ AG Karlsson demonstration emot könsneutrala äktenskapslagen

Riksdagen tar igen upp frågan om könsneutrala äktenskap. Motståndarna säger att det finns ny information som kan få många att tänka om.

För knappt två år sedan röstade riksdagen efter stor uppståndelse för en lag om könsneutrala äktenskap. Lagstiftningen har inte ännu hunnit träda i kraft i sin helhet, och motståndarna hoppas att den aldrig gör det heller.

På torsdag kväll blir det debatt i riksdagen om ett medborgarinitiativ om att slopa lagen om könsneutrala äktenskap. Initiativet samlade 106 000 namn, vilket är 60 000 färre än det ursprungliga initiativet som ledde till en lagändring år 2014.

Sannfinländarnas riksdagsledamot Pentti Oinonen tog det förra beslutet i riksdagen mycket hårt.

- Jag gick ut i skogen och satt vid brasan och dryftade världens gång. Då tänkte jag att det kanske finns en utväg, säger Oinonen i dag.

Oinonen hoppas föga överraskande att den utvägen ska vara "medborgarinitiativet om bevarandet av äktenskapet som ett genuint jämställt förbund mellan man och kvinna och om upphävande av den könsneutrala äktenskapslagen".

- Jag väntar mig att de tidigare besluten ändras och att vi får en bra diskussion.

Östman hänvisar till mer kunskap

Efter torsdagens debatt i plenisalen skickas initiativet till riksdagens lagutskott, som bestämmer hur det ska föras vidare.

Kristdemokraternas Peter Östman säger att det finns en koppling mellan könsneutrala äktenskap och adoption för homosexuella, som antagligen inte är klar för alla.

- De som röstade förra gången för det här insåg inte att det också till exempel betyder automatisk extern adoptionsrätt för homosexuella par.

Enligt Östmans tolkning tyckte många ledamöter senast att det ännu är acceptabelt med könsneutral äktenskapslagstiftning, men att gränsen går vid just extern adoptionsrätt.

Svårt att se ändrat beslut

Många nya riksdagsledamöter är den här gången med om det blir en omröstning om initiativet. Få orkar ändå på riktigt tro att riksdagen skulle gå och förkasta lagar som den just stortstilat stiftat.

Riksdagens trovärdighet kan också få sig en törn om det ros och hopas.

Samlingspartiets Anne-Mari Virolainen hoppas att riksdagen inte ändrar beslutet som den fattade år 2014.

- Jag tror inte vi får se folk byta åsikt.

Färgglad debatt att vänta

Förväntningarna på debatten i riksdagen är blandade bland riksdagsledamöterna.

Pentti Oinonen har själv gjort sig känd för färgglada kommentarer som berör homosexuella. Oinonen säger att han också den här gången kommer att be om ordet i salen.

Många är antagligen ganska trötta på hela saken, och därför orkar de inte tala lika passionerat som förra gången.

- Alla måste ha tålamod för andras åsikter, säger Anne-Mari Virolainen.

Läs också: Könsneutrala äktenskapslagen stadfäst, Så här röstade riksdagen förra gången.

 • Misstänkt handgranat hittad i Kista

  Området är avspärrat.

  Ett misstänkte föremål har hittats i närheten av polishuset på Kista torg i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Det ska röra sig om en handgranat och bombgruppen sägs vara på väg.

 • Ont i snoppen efter första gången

  Ont i snoppen och sår på förhuden. Vad göra?

  För några dagar sedan blev jag av med oskulden, utan kondom. Nu när jag ska runka gör det ont när jag drar tillbaka förhuden. Jag har dessutom sår på snoppen, längst ut på förhuden. Vad kan det här bero på?

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Inrikes