Hoppa till huvudinnehåll

Ny detaljplan för sjukhusområdet i Vasa

Två män spolar ur dagvattensystemet vid centralsjukhuset.
Området kring centralsjukhuset får ny detaljplan med mera byggrätt och nya trafikarrangemang. Två män spolar ur dagvattensystemet vid centralsjukhuset. Bild: YLE/Marcus Lillkvist rörarbeten

Området kring Vasa centralsjukhus står inför förändringar. Byggrätten föreslås öka med cirka 50 procent jämfört med nuläget. Ett förslag till detaljplan ligger nu till påseende.

På området som ska få en ny detaljplan finns Vasa centralsjukhus, Gustavsborgsparken, Sandviksparken med Sandviksvillan och Brages friluftsmuseum. Dit hör också den del av Handelsesplanaden som går ihop med motorvägen.

Byggrätten ökar

Bland de förändringar som föreslås finns en utökad byggrätt på centralsjukhusets område: Byggrätten föreslås öka med cirka 50 procent jämfört med nuläget.

Byggrätten omfattar ett nytt parkeringshus på fyra våningar.

Läget med centralsjukhusets framtid är förstås osäker. I regeringens vårdreform är Vasa centralsjukhus inte ett av de tolv sjukhus som får full jour.

- Meningen med planen är att möjliggöra mer byggande. Man måste inte utnyttja all byggrätt, säger projektchef Marketta Kujala på planläggningen.

- Vi måste förbereda oss på att sjukhusområdet blir större. Staden håller på och koncentrerar verksamhet dit, säger å sin tur planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso.

Ny huvudinfart

Det ska också byggas en ny huvudinfart till sjukhusområdet. Området där motorvägen och Handelsesplanaden möts ska ändras till ett gatuområde och där ska den nya infarten dras.

- Hur det än blir med vårdreformen behövs det nya trafikarrangemang och en ny infart, säger Marketta Kujala.

Sandviksvillan i Vasa.
Sandviksparken och villan Sandviksvillan i Vasa. Bild: Yle/Rolf Granqvist sandviksparken

Bobollsplanen blir parkering

Bobollsplanen ska bli ett allmänt parkeringsområde. En ny bobollsplan ska byggas längre ner längs Sanmarksgatan, närmare vattnet.

Brages friluftsmuseum och Sandviksvillan skyddas. Så även det nationellt värdefulla parkområdet och naturen.

Detaljplaneförslaget är framlagt fram till den 12 september.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten