Hoppa till huvudinnehåll

Sarkola tar farväl med Tartuffe

Asko Sarkola och Åsa Wallenius i Molières Tartuffe på Lilla teatern
Asko Sarkola och Åsa Wallenius i Tartuffe Asko Sarkola och Åsa Wallenius i Molières Tartuffe på Lilla teatern Bild: Henrik Schütt Asko Sarkola,Lilla Teatern,moliere,Tartuffe - hycklaren

Lilla Teaterns höstsäsong inleds med en högaktuell version av Molières klassiker Tartuffe. Huvudrollen gestaltas av Asko Sarkola som samtidigt tar avsked av publiken då han går i pension efter nästan 20 år som chef för Helsingfors stadsteater.

Klassikern Tartuffe - Hycklaren är berättelsen om den skenheliga bedragaren som med vackra ord lyckas nästla in sig i en familj och lura till sig både deras hus och pengar.

Pjäsen skrevs för mer än 350 år sedan men har fortfarande mycket att ge.

- Tyvärr är den ju aktuellare än nånsin i dag, konstaterar Asko Sarkola.

I dagens värld har kyrkan inte så stor makt att man kan hitta så många Tartuffe-typer där, men istället finns de nuförtiden inom politiken.

- Till och med i Finland finns det massor av dem. Till exempel vår utrikesminister är en ganska bra Tartuffe-typ, säger Sarkola.

Asko Sarkola
Asko Sarkola Bild: Yle Asko Sarkola,Lilla Teatern,Helsingfors stadsteater

Modern version i ypperlig översättning

Lillans Tartuffe sätts upp i regi av Kari Heiskanen och i Hans "Hasse" Alfredssons översättning.

- Det är en ypperlig översättning som gjordes för Dramaten för bara ungefär tio år sedan, och den känns väldigt modern. I och med att texten är hämtad så mycket närmare vår tid så har vi inte heller 1600-talskläder på oss. På det sättet känner man igen fenomenet i dag tydligare, hoppas vi.

"Mycket kärt ställe"

Asko Sarkola går i pension i slutet av året och Tartuffe blir därmed hans sista föreställning som chef för Helsingfors stadsteater, dit Lilla Teatern också hör. Det betyder att han tar avsked på samma scen där han inledde sin karriär för ganska exakt 50 år sedan. Och han gör det med "ganska nostalgiska" känslor.

- Jag började på Lillan samtidigt som Lasse Pöysti blev teaterchef här. Det blev min teaterhögskola så att säga. Här fanns väldigt skickliga skådespelare och regissörer och det jag har lärt mig om teater har jag lärt mig här. Det är nog ett mycket kärt ställe för mig.

Längtar efter skådespeleriet

Men när Sarkola går i pension är det bara chefsposten på Helsingfors stadsteater han lämnar, skådespelare ska han naturligtvis fortsätta vara. Någon drömroll vidkänns han inte, men säger att det finns mycket kvar han vill göra.

- Jag har lust att göra en massa roller ännu, nu när jag har tid för det. Halva min hjärna har ju skött det här teaterchefsskapet, så nu längtar jag tillbaka till att vara skådespelare.

Tartuffe har premiär på Lilla Teatern i Helsingfors den 8 september.