Hoppa till huvudinnehåll

Tiotusen gymnaster intar Kuppisparken 2018 – ska locka publik och utövare

Gruppen Dansant gymnastik i Northern Lights
Gymnaestradan tar plats i Åbo 2018. Gruppen Dansant gymnastik i Northern Lights Bild: C.Wunsch/YLE dansant

10 000 gymnaster och åskådare i tusental på samma plats? Sommaren 2018 blir detta verklighet då Åbo står värd för finska Gymnaestradan.

Evenemanget går av stapeln 7-10.6.2018, och kommer att innehålla en mängd olika aktiviteter såsom shower, tävlingar, fältprogram, kurser, kvällsprogram och pröva-på tillställningar.

Finska gymnastikförbundets generalsekreterare Maria Laakso vill att evenemanget framförallt ska locka nya människor att ta del av gymnastiken.

– Finländarna är förtjusta i Gymnaestradans positiva atmosfär och gymnastikens mångsidighet. Vi vill i Åbo ordna ett evenemang som intresserar så många gymnaster som möjligt och speciellt lyckas locka ny publik och nya utövare. Vi är nöjda med det påbörjade samarbetet mellan Åbo stad och de lokala klubbarna, säger Laakso i ett pressmeddelande från Åbo stad.

Evenemanget är tänkt att hållas i den mångsidiga Kuppisparken, som inbjuder till ett mångsidigt idrottsutövande med de idrottsarenor och grönområden som finns där.

– År 2018 finns tre stora innearenor på området: Marliarenan, bollhallen och Kuppis idrottshall, vilkas publikkapacitet är över 7000. Att dessutom ha avslutningen på Veritas Stadion (red. anm. fotbollsstadion) med kapacitet för nästan 10 000 åskådare är hisnande, konstaterar Åbo stads idrottsservicechef Markus Kalmari.

I Finland har man vant sig vid stora gymnastikevenemang, då över 50 sådana tillställningar kommer att arrangeras runt om i landet bara under hösten. Höjdpunkten är dock VM i truppgymnastik som ordnas i Helsingfors 26-28.5.2017.

Läs också