Hoppa till huvudinnehåll

TS: Problem med dålig inneluft kan kanske lindras med psykoterapi

kvinna med migrän
kvinna med migrän Bild: Yle/Camilla Kivivuori huvudvärk,migrän,stress,tongåvan

En forskargrupp utreder hur stor andel av symptom som tyder på problem med inomhusluft egentligen kan förklaras genom psykologi.

Enligt Turun Sanomat är utgångspunkten i studien att stress kan utlösa och förvärra sjukdomssymptom som ursprungligen har uppkommit på grund av dålig inomhusluft. Därför kunde till exempel psykoterapi användas för att lindra problem som uppstår till följd av dålig inomhusluft.

För att bevisa detta undersöker forskare från Arbetshälsoinstitutet och Helsingfors universitet hurdan inverkan tre olika vårdformer har på patienter som tampas med de problem som uppstått på grund av dålig inomhusluft.

Patienterna har delats in i tre grupper som alla får vanlig vård genom arbetshälsovården. Grupp två får utöver detta information om inneluftsproblem, symptom och riskfaktorer medan grupp tre får träffa en psykoterapeut.

Mål: Bättre vård

Forskningen fokuserar på ospecifika symptom - alltså symptom som inte går att härleda.

Tiina Paunio, professor i psykiatri vid Helsingfors universitet, säger att målet med undersökningen är att hitta en vårdform som lindrar patientens problem.

- Vi strävar inte efter att reda ut exakt vilka mekanismer som orsakar ett visst symptom, säger hon till Turun Sanomat.

Med jämna mellanrum dyker det upp nyheter om mögeldrabbade byggnader. Paunio tror att det här kan påverka hur personer upplever sina symptom.

- Kanske andra symptom som egentligen inte hänger ihop med inomhusluft och vattenskador kanaliseras på de här problemen?

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes