Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet bombar nu kurder i Afrin i norra Syrien

Turkiska flygplan har angripit både jihadister och proamerikanska kurdiska milisgrupper i och omkrin Jarablus i norra Syrien.
Turkiet har bombat både jihadister och proamerikanska kurdiska milisgrupper norra Syrien. Turkiska flygplan har angripit både jihadister och proamerikanska kurdiska milisgrupper i och omkrin Jarablus i norra Syrien. Bild: EPA/SEDAT SUNA Turkiet,Syrien,jarablus

Minst sex kurdiska milismedlemmar har dödats i turkisk artilleribeskjutning i nordvästra Syrien.

Turkarna hävdar att man öppnade eld efter att kurderna hade beskjutit turkiska gränsposteringar från den självstyrande kurdiska enklaven Afrin, norr om staden Aleppo.

Kurderna anklagar däremot turkarna för en medveten provokation vars avsikt är att utlösa ett krig med de syriska kurderna.

- Vi kommer att svara på vederbörligt sätt, om attackerna av det här slaget fortsätter, säger kurdiska självförsvarsstyrkor i Afrin i ett uttalande.

Turkiet vill stoppa kurdisk gränszon

Turkiet trängde nyligen in i norra Turkiet för att förhindra att den autonoma kurdiska enklaven Rojava i nordöstra Syrien kopplas ihop med Afrin i nordvästra Syrien.

Turkarna har angripit kurdér söder om gränsstaden Jarabulus och har att driva bort kurderna fränst Manbij som kurderna erövrade av IS i augusti.

Målet att är förhindra att kurderna får kontroll över ett enhetligt, över tusen kilometer långt gränsavsnitt i norra Syrien.

Karta Jarablus.
Karta Jarablus. Bild: Yle Turkiet,jarablus,Al-Bab,Manbij,Eufrat,Syrien,Aleppo,kartor

De kurdiska enklaverna domineras militärt av den USA-stödda YPG-milisen som turkarna anklagar för samarbete med det bannlysta Kurdiska Arbetarpartiet PKK.

Kurder i kamp med arabrebeller och IS

Kurderna i Afrin har länge varit invecklade i konflikter både med jihadister från IS och radikala lokala rebellgrupper som Ahrar Al-Sham och Jabhat Al-Nusra.

Kurderna har också utmanats av Turkiet och etniska turkmenska rebeller i Syrien som stöds av Turkiet.

IS har tvingats dra sig västerut mot Afrin då kurdiska och turkiska styrkor drev ut jihadisterna från städerna Manbij och Jarabulus längre österut.