Hoppa till huvudinnehåll

Utomhusförskola i Kimito vill lära barn älska skogen

Oliver Lehtinen sågar en gren i utomhusförskolan.
Oliver Lehtinen trivs i utomhusförskolan i Kimito. Den finska förskolan har i år fjorton barn och finns i skogen invid Amosparken. Oliver Lehtinen sågar en gren i utomhusförskolan. Bild: Yle/Monica Forssell oliver lehtinen

Kimitoön har fått sin första utomhusförskola. Det är den finskspråkiga förskolan i Kimito som håller till enbart utomhus och från och med i höst har sin hemvist i en skogsglänta vid Amosparken.

Utomhusförskolan i Kimito.
Amina Kahie, Ronja Nykvist och Eetu Launokorpi sågar till en del till kojan de håller på med. Utomhusförskolan i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell förskola,Förskola,Kimito

- Helt trevligt svarar Ronja Nykvist, Eetu Launokorpi och Amina Kahie, på frågan hur det är att gå i skogsförskolan.

Barnen är upptagna med att såga till en granstam som ska ingå i ett kojbygge.

Pyssel vid utomhusförskolan i Kimito.
Skogen är full av material som kan användas till att tillverka både det ena och det andra. Pyssel vid utomhusförskolan i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell pyssel
Kniv i utomhusförskolan i Kimito.
I skogsförskolan får barnen använda riktiga sågar och knivar. Kniv i utomhusförskolan i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell knivar

Skogen bjuder på egna ”klätterställningar”

En bit från den kåta och lägerplats som är förskolans hjärta finns ett litet berg och där håller en del av barnen gärna till. De modigaste hoppar ner för berget och de andra svingar sig ned med hjälp av en gren.

Idén till skogsförskolan är Marjut Kytöläs. Hon har hand om förskolegruppen Ilvekset (Loarna på svenska) och säger att utomhusförskolan länge varit hennes dröm.

- Barnen sitter mycket inne framför TVn och datorn och därför tyckte jag det skulle vara bra om barnen fick vara ute i en stressfri miljö åtminstone fyra timmar om dagen, säger Kytölä.

Marjut Kytölä leder den finskspråkiga förskolan Metsäeskari i Kimito.
Marjut Kytölä vill lära barnen älska skogen. Marjut Kytölä leder den finskspråkiga förskolan Metsäeskari i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell marjut kytölä

Utomhusförskolan går också bra ihop med den nya läroplanen, som betonar utomhusvistelse, rörelse och aktivitet, förklarar Kytölä.

Nöjda föräldrar

För de finskspråkiga barnen i Kimito finns bara en förskolegrupp, så barnen har inte möjlighet att välja om de vill gå utomhusförskola eller inomhusförskola.

När idén till skogsförskolan presenterades för föräldrarna var det ändå ingen som protesterade.

Frågor om hur man till exempel skyddar barnen från fästingar och ormar ställdes visserligen, men andra invändningar har inte hörts och från personalens sida har man den uppfattningen att både barn och föräldrar är nöjda med skogsförskolan.

Ute i ur och skur

Förskolan inleds på morgonen kl 8.30 och ända till lunchen klockan 12 håller barnen och personalen som består av Marjut Kytölä och assistent Jonna Lappalainen till i skogen.

För riktigt kalla dagar eller övningar som kräver penna och papper har gruppen en kåta med eldstad till sitt förfogande. På området finns också en liten lägerplats med bänkar samt ett utedass.

Utomhusförskolan i Kimito.
Utomhusförskolan i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell Förskola,utomhusförskola
Utomshusförskolan i Kimito.
Utomshusförskolan i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell utomhusförskolan i kimito

Det här läsåret har förskolan fjorton barn. Några planer på att utvidga konceptet till att gälla också andra förskolegrupper på ön finns tillsvidare inte.

- Initiativet måste, som i det här fallet, komma från personalen säger Malin Sjöholm, pedagogisk ledare vid daghemmet Silva. Utan personalens engagemang går det inte att förverkliga ett dylikt koncept.

Alla daghemmets olika grupper vistas ändå i skogen åtminstone en gång i veckan och hela daghemmet strävar till att vara utomhus två gånger om dagen.

Kärleken till skogen är viktigast

Det viktigaste Marjut Kytölä hoppas att barnen i skogsförskolan lär sig är att älska skogen.

- Att barnen förstår hur oersättlig och underbar skogen är. Vi har så fin skog här i Finland att alla borde bege sig ut i skogen

Lingon.
Lingon. Bild: Yle/Monica Forssell lingon

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland