Hoppa till huvudinnehåll

VR sätter in fler stopp på Bennäs tågstation

Folk går mot ett VR-tåg av typen Intercity på perrongen vid Bennäs tågstation
Många har klagat på VR:s indragna tågturer till och från Bennäs tågstation i Pedersöre. Klagoropen lönade sig - i december lägger VR till två turer per dag. Folk går mot ett VR-tåg av typen Intercity på perrongen vid Bennäs tågstation Bild: Yle/Sofi Nordmyr tågpassagerare

Kritiken har inte varit nådig sedan VR drog in flera tågstopp på Bennäs tågstation i Pedersöre. Nu meddelar VR att man kommer att lägga in två stopp fler per dag från och med december.

- Vi planerar lägga till fler stopp i Bennäs i december. På morgonen ska vi lägga till ett stopp på turen till Helsingfors och också på kvällen för det tåg som kommer från Helsingfors. Mer exakta tidtabeller är under planering och vi hoppas kunna publicera dem i oktober, säger Otto Lehtipuu, direktör för samhällsrelationer på VR, till Yle Österbotten på onsdag eftermiddag.

Hårt lobbande gav resultat

I sommar har VR dragit in fem stopp i Bennäs. Det betyder att många av tågen kör förbi och närmaste stationen VR de facto stannar på är i Karleby som ligger cirka 40 kilometer norr om Bennäs.

- Det är ett fint resultat. Det här har vi jobbat för och väntat på, säger vd Jarl Sundqvist på Jakobstads utvecklingsbolag Concordia.

I och med att det är fem stopp som dragits in och att man nu får tillbaka två betyder det inte att man är tillbaka där man började. Men Sundqvist säger att man är på väg tillbaka.

Sundqvist säger att det aktiva lobbandet för tågstoppen i Bennäs började i somras när VR:s vd Mikael Aro besökte Jakobstad.

Folk stor på perrongen vid Bennäs tågstation i Pedersöre
Folk stor på perrongen vid Bennäs tågstation i Pedersöre Bild: Yle/Sofi Nordmyr tåg

Tåget susar förbi Bennäs

Universitetslärare Margita Sundstedt på Åbo Akademi i Jakobstad reser en hel del med tåg, både till Helsingfors och Åbo i arbetets tecken.

- På morgonen är det inga problem utan problemet kommer då man ska hem, för då stannar inte tåget här i Bennäs. Tåget susar förbi och man får glatt vinka åt sin bil som man har parkerad här och man åker vidare till Karleby. Väl där har VR tänkt att man ska vänta i två timmar på följande tåg som går till Bennäs, säger Sundstedt.

Margita Sundstedt står på perrongen vid Bennäs tågstation i Pedersöre
Margita Sundstedt Margita Sundstedt står på perrongen vid Bennäs tågstation i Pedersöre Bild: Yle/Sofi Nordmyr sundstedt

Sundstedt säger att hon ingalunda är den enda som påverkas av de indragna turerna. På kvällståget som stannar i Karleby och inte i Bennäs säger hon att det mestadels är folk från Jakobstadsregionen.

- Det här betyder mycket mer kostnader för företagen också. Det blir oftast hotellnätter i slutet och början av resan och också fler dagtraktamenten.

Indragna turer upprör

De indragna tågturerna upprör så till den milda grad att Finlands svenska socialdemokrater (FSD) i Österbotten gått ut och uppmanat till medborgaraktivism. Ordförande Jacob Storbjörk säger att det är bra om så många som möjligt meddelar VR hur de indragna turerna påverkar dem.

Det svar Storbjörk själv fick från VR är han inte nöjd med. VR förklarade nämligen de indragna stoppen med för få passagerare och för liten kapacitet.

- Där håller jag inte med. Jag tycker att vi har ett samhällsansvar för att ha fungerande kommunikationer runt om i landet. Jakobstadsregionen är en välmående region som inte borde slå fötterna av.

Jacob Storbjörk står framför stationshuset vid Bennäs tågstation i Pedersöre
Jacob Storbjörk Jacob Storbjörk står framför stationshuset vid Bennäs tågstation i Pedersöre Bild: Yle/Sofi Nordmyr storbjörk

Namnbyte sätter station på kartan

Det är inte bara tågturerna som skapar engagemang i Jakobstadsregionen. De flesta är rörande överens om att Bennäs tågstation borde byta namn till Jakobstad-Bennäs tågstation.

Stationshuset på Bennäs tågstation i Pedersöre
Stationshuset på Bennäs tågstation i Pedersöre Bild: Yle/Sofi Nordmyr tågstation

Även VR stöder namnbytet. Lehtipuu på VR säger att det skulle underlätta människors reseplanerande till Jakobstad. Men det är inte VR som kan byta namn på tågstationer. Den uppgiften har Trafikverket och saken ligger just nu hos dem.

För Storbjörk är det också viktigt att namnbytet blir av.

- Jag tror att det kunde vara ett sätt att bättre kunna lobba för den här stationen. Då blir det tydligt att Bennäs tågstation finns i Jakobstadsregionen. Bennäs säger kanske inte så mycket i Helsingfors där man fattar besluten. Jakobstad-Bennäs säger mer.

Folk går på perrongen vid Bennäs tågstation
Folk går på perrongen vid Bennäs tågstation Bild: Yle/Sofi Nordmyr tågstation