Hoppa till huvudinnehåll

Allt görs i ordning för de nya Lappträskborna

Linda Wirtanen kommer med grejer som Mari Lotila tar emot
Linda Wirtanen donerar grejer, Mari Lotila tar emot Linda Wirtanen kommer med grejer som Mari Lotila tar emot Bild: Yle/Carmela Walder Lappträsk,flyktingar,flyktingarbete,frivilligt arbete,frivilliga,mari lotila

Två flyktingfamiljer ska anlända från Afghanistan till Lappträsk, men ingen vet när. De två bostäderna ställs i ordning med hjälp av donationer och frivilligarbetare.

Det är liv och rörelse i de två lägenheterna vid Kärrängsvägen i centrala Lappträsk. Frivilligarbetare hjälper flyktingkoordinator Martina Lindroos att få allt i skick för att ta emot kommunens första kvotflyktingar.

Det är fredagsförmiddag. På plats finns frivilliga från Röda korset och damer från Lions.

Det är händiga kvinnor som kan sy och sätta upp gardiner. En dam kommer in med färdigsydda sängtäcken och en annan frågar efter nypor att hänga upp gardiner med.

Donatorer sticker sig in

Linda Wirtanen kommer in med grejer till barnen och frågar om det behövs leksaker.

- Vi har inte tagit emot sådant ännu för vi vet inte vad som behövs och vi har ingenstans att förvara grejer, men vi återkommer, säger Martina Lindroos.

En dam kommer cyklande på en skinande röd damcykel. Hon har bestämt sig för att ge bort den till de flyktingar som ska komma.

Ett gift par kommer in med klockor och en taklampa. Det är helt tydligt sådant som Martina Lindroos har frågat efter.

Ett donerat barnbord ska in i lägenheten
Ett bord väntar på att bli inburet Ett donerat barnbord ska in i lägenheten Bild: Yle/Carmela Walder kvotflyktingar till lappträsk,Lappträsk

Många barn på väg

Två familjer ska flytta in: i den ena lägenheten en ensamstående mor med sina sex barn, i den andra flyttar en familj med tre döttrar. Familjens pappa har en funktionsnedsättning.

- Vi vet inte när de kommer, men tidigast om ett par veckor, säger Martina Lindroos.

Mari Lotila jobbar på. Hon har varit med förr. Hon funderar på vilka gardiner som passar var och hon ber någon hjälpa till med att bära en säng.

- Jag är sjukskötare och det känns naturligt att hjälpa. Jag är med på många olika håll.

Frivillig hjälp mer än välkommen

Då frivilligarbetarna har jobbar på i ett par timmar kommer Mari Lotilas mamma med kaffe och smörgås. Det blir en liten paus.

Några timmar senare är gardinerna upphängda och beslutet fattat om vilken lampa som ska hänga var. Det finns vackra, orientaliska tyger över sofforna och dekorationsföremål upplyfta på byrån i vardagsrummet.

Gardiner hängs upp
Mari Lotila hänger upp gardiner Gardiner hängs upp Bild: Yle/Carmela Walder kvotflyktingar till lappträsk,Lappträsk

Men mycket återstår att göra. Bostäderna ska städas och köksgrejerna lyftas in i skåpen efter det.

Flyktingkoordinator Martina Lindroos är tacksam över all frivillig hjälp.

- Det skulle vara slött att hänga upp gardiner helt ensam, säger hon.

Frivilliga insatser behövs också i fortsättningen för att kommunens nya invånare ska känna sig välkomna. Idrottsföreningar, marthorna och andra har redan anmält intresse att hålla matkurser och att ta med flyktingarna i verksamheten.

Flyktingarna får en egen gård
De nyinflyttande får en egen liten gård Flyktingarna får en egen gård Bild: Yle/Carmela Walder Lappträsk,hyresbostäder,kvotflyktingar till lappträsk

Lappträsk en bland många

Lappträsk beslöt i slutet av 2015 att ta emot sina första kvotflyktingar. Då var budet att kommunen kan ta emot ungefär tio stycken.

Också Lovisa och Pyttis ska ta emot flyktingar, medan Borgå och Sibbo redan har tagit emot kvotflyktingar.

Kommunerna i östra Nyland följer den allmänna trenden. Kommunerna har snabbt blivit mera välvilligt inställda till att ta emot kvotflyktingar.

Då arbets- och näringsministeriet tidigare hade svårt att få ihop de behövliga 750 platserna för kvotflyktingar så har kommunerna i år lovat att ta emot 4700 flyktingar. Antalet kommuner som tar emot kvotflyktingar har stigit från 80 till 180 på ett par år.