Hoppa till huvudinnehåll

Amanda Kotaja enkelt till final i Rio

Amanda Kotaja kämpar om medalj natten till lördag.
Amanda Kotaja jagar medalj natten till lördag finsk tid. Amanda Kotaja kämpar om medalj natten till lördag. Bild: EPA/MARCELO SAYAO Amanda Kotaja,paralympiska spelen,Paralympiska sommarspelen i Rio 2016

Amanda Kotaja tog sig enkelt till final på 100 meter rullstol i klassen T54 vid Paralympics i Rio de Janeiro. Kotaja var trea i sitt heat med tiden 16,79 och tog sig enkelt till lördagens final.

Vid VM i Doha ifjol knep Kotaja silver på 100 meter och guld på 200 meter. Trots att hon i sommar tvingats till en månads vila på grund av en operation och även missat europamästerskapen verkar formen ha infunnit sig.

Kotajas insats i heaten, en tredje plats, bäddar för medaljförhoppningar också i den final som avgörs natten till lördag finsk tid, klockan 01.14.

Ronja Oja löpte finskt rekord på 100 meter i klassen T11. Tiden 13,39 räckte till en 13:e plats i fältet. För avancemang hade en tid under 12,59 krävts.

Inga avancemang i simbassängen

Antti Latikka slutade på 17:e plats på 100 meter fjärilsim i klassen S13 och Meri-Maari Mäkinen var 14:e dam på 100 meter ryggsim i klassen S7.

Varken Latikka eller Mäkinen tog sig vidare till final.

London-vinnarna åkte på stryk

I goalball går Finland in i den paralympiska turneringen som regerande mästare, men det blev dessvärre stryk i första gruppspelsmatchen. Litauen rivstartade drabbningen och gick tidigt loss i en 4-0 ledning som man aldrig tappade.

Litauen vann matchen med 13-6. För Finland fortsätter gruppspelet i goalball med gruppspelsmatcher mot Turkiet (10.9), USA (11.9) och Kina (14.9). De fyra bästa i gruppen går vidare till slutspelsfasen.

Miettinens väg till medalj blev svårare

I bordtennis blev det en förlust för Esa Miettinen när han ställdes mot fransmannen Cedrik Cabestany. Miettinen gör redan sitt tredje Paralympics och siktar på medalj efter en femte plats i Peking och en nionde plats i London.

– Jag känner mig i bra form. Min andra match tänker jag vinna. Avancemanget klarnar först på lördagen och jag har inte tänkt pruta på min målsättning, som är medalj, sade Miettinen till Yle.

På lördag ställs Miettinen mot Gerben Last från Holland.