Hoppa till huvudinnehåll

Eurovisionen 2017 ordnas i Kiev

Ukrainas Jamala har precis vunnit Eurovisionen.
Ukrainas Jamala har precis vunnit Eurovisionen. Bild: EPA /Maja Suslin Jamala,1944,jamala,Eurovision Song Contest 2016

Efter en utdragen och snårig beslutsprocess meddelade European Broadcasting Union EBU och det ukrainska TV-bokaget NTU i dag att Eurovision Song Contest 2017 kommer att ordnas i Ukrainas huvudstad Kiev.

Sedan sångerskan Jamala kammade hem segern i ESC i våras har frågetecknen varit många. Kan Ukraina, ett land i krig, överhuvudtaget stå värd för ett evenemang som Eurovisionen? Finns lämpliga arenor? Kommer Ryssland att vägra delta?

Hela sex ukrainska städer meddelade dock intresse för att stå värd för arrangemangen. På slutrakan stod kampen mellan Kiev, Odessa och Dnipro.

Hotell, bussar och arenor med tak

De krav som ställs på en värdstad är många. ESC bör ordnas i en arena som rymmer minst 10 000 åskådare och har tak. En lämplig arena existerade inte i Ukraina vid tidpunkten för Jamalas seger, men några av de potentiella värdstäderna erbjöd sig att raskt bygga takkonstruktioner över fotbollsarenor.

Det bör även finnas övernattningsmöjlighet för tiotusentals fans och en infrastruktur som möjliggör att stora folkmassor tar sig fram genom staden i samband med tävlingskvällarna. Säkerhetsarrangemangen är givetvis rigorösa, oavsett vilket land tävlingen ordnas i.

Beslutet gällande år 2017:s tävling drog ut rejält på tiden, vilket har förorsakat stor irritation i fankretsar. Hotellpriserna i värdstaden tenderar skjuta i höjden, så den som vill boka förmånligt boende under Eurovisionsveckan får vara ute i mycket god tid.

Final den 13 maj

Att valet slutligen föll på huvudstaden är föga förvånande. Kiev stod värd för Eurovisionen också år 2005 och har sedan dess även ordnat Junior Eurovision Song Contest både år 2009 och 2013. Det faktum att staden är lättillgänglig med flyg från övriga Europa spelade troligen också en stor roll. Erfarenheterna av att ordna EM i fotboll 2012 kommer säkert väl till pass.

Enligt arrangörerna kommer tävlingen att ordnas den 9, 11 och 13 maj i Kievs International Exhibition Centre, som rymmer 11 000 åskådare.

Finland är ett av de länder som redan anmält sig till evenemanget. Vår representant kommer att utses i samband med Tävlingen för ny musik UMK i början av nästa år.