Hoppa till huvudinnehåll

Minister Rehn ger Fennovoima gult kort - "allvarliga brister"

Olii Rehn (C)
Näringslivsminister Olli Rehn säger att det gula kortet har skymtat och att Fennovoima är under specialuppsikt. Olii Rehn (C) Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Olli Rehn,Centern i Finland,Näringsminister

Näringsminister Olli Rehn säger att kärnkraftsprojektet Fennovoima har allvarliga brister. Om Fennovoima inte har korrigerat problemen under höstens lopp kan företaget inte vänta sig ett bygglov.

Rehn påminner om att säkerheten ska vara i skick till hundra procent innan bolaget kan beviljas bygglov för det nya kärnkraftsverket.

- Jag är överens med Stuk om att Fennovoimas säkerhetskultur och verksamhetskultur har allvarliga brister. Fennovoima måste klara av att korrigera dem under höstens lopp innan bolaget kan tänka sig få ett bygglov, säger Rehn.

Han ser också allvarliga brister i projektets ledning och i resurseringeen av underleverantörer.

Fennovoima under specialuppsikt

Rehn träffade på fredag ledningen för Strålsäkerhetscentralen (Stuk) för att diskutera bristerna i verksamhets- och säkerhetskulturen vid Fennovoima.

- Nog har det gula kortet skymtat här och Fennovoima är nu under specialuppsikt. Det har varit under specialuppsikt hela tiden, säger Rehn.

Gult kort används av domare inom vissa idrottsgrenar för att visa att en spelare har erhållit en varning.

Flera skandaler

De senaste dagarna har det skandalomsusade kärnkraftsprojektet åter varit i rubrikerna.

Fennovoima är minst ett halvår försenad med en del av de dokument som bolaget ska leverera till Strålsäkerhetscentralen, rapporterade Yle på onsdag.

En dag innan blev det klart att en chef vid Fennovoima fick gå då han meddelande Strålsäkerhetscentralen om säkerhetsproblem.

Några veckor tidigare avslöjade Yle att Stuk anser att Fennovoima nonchalerar säkerheten. Yles reportrar hade fått tag i ett hemligt protokoll från Stuks inspektion vid Fennovoima.

Flygbild över Fennovoimas bygge 30.8.2016
Fennovoima röjer mark och bygger infrastruktur där kraftverket ska stå i Pyhäjoki. Flygbild över Fennovoimas bygge 30.8.2016 Bild: Ville Pohjonen / Kuulu Oy / Fennovoima Fennovoima,Hanhikivi kärnkraftverk,fennovoimas bygge

Sipilä: Stuk fattar det slutliga beslutet

Riksdagen diskuterade Fennovoima på regeringens frågestund på torsdag och fler ledamöter var upprörda över den senaste tidens avslöjanden angående säkerheten.

Statsminister Juha Sipilä sade att det är Strålsäkerhetscentralen som slutligt avgör om kärnkraftsverket Fennovoima verkligen byggs.

År 2018 ska myndigheten komma med det sista och avgörande utlåtandet.

Riksdagen godkände kärnkraftsprojektet med ett principbeslut i december 2014. Rösterna föll 115–74.

Läs också