Hoppa till huvudinnehåll

Pensionerade lärare: Den nya läroplanen är inte problemfri

Thomas Rosenberg och Jan-Erik Slätis
Thomas Rosenberg och Jan-Erik Slätis har åsikter om den nya läroplanen. Thomas Rosenberg och Jan-Erik Slätis Bild: Yle/Sune Bergström Thomas Rosenberg,jan-erik slätis

Elva erfarna pedagoger som har dimitterats från Nykarleby seminarium på 1960-talet har klassträff i Lovisa under veckoslutet. Samtidigt passar de på att debattera aktuella skolfrågor.

Under veckoslutet ska elva pedagoger som dimitterades från Nykarleby seminarium 1967 ha en klassträff hemma hos Jan-Erik Slätis i Lappträsk.

Bland annat ska de förbereda sin 50-årsjubileumsfest som går av stapeln nästa år.

På fredag kväll ordnar de också en diskussion om skolan i går, i dag och i morgon på Lovisa svenska medborgarinstitut. Där ska bland annat den nya läroplanen debatteras.

– Eftersom det är så intressanta personligheter som sammanstrålar och vi kommer från olika undervisningssituationer så tyckte jag att vi borde utnyttja det, säger Jan-Erik Slätis.

Då läroplansdiskussionen går så het för tillfället så tyckte han att den också kunde behöva ett retroperspektiv av erfarna lärare.

Unikt tillfälle att diskutera skolfrågor

Thomas Rosenberg kommer att fungera som moderator för diskussionen. Han har längre varit engagerad i skolfrågor, både som förtroendevald för SFP i Lovisa och som aktiv inom MI.

Däremot har han inte gått på samma klass som Jan-Erik Slätis.

– Jag tycker att det är ett fantastiskt unikt tillfälle att diskutera aktuella skolfrågor med det som vi har kallat över 400 år av erfarenhet sammanlagt, säger Rosenberg.

De pensionerade lärarna har till exempel funderat på möjligheterna och problemen med den nya läroplanen som trädde i kraft i höstas.

Enligt Thomas Rosenberg borde man börja med att tona ner förväntningarna på den.

– Skolsystemet är ett ganska trögt fartyg som inte vänder jättefort och vi ska inte tro att det händer så stora saker, säger han.

Vad händer med respekten för läraren?

Rosenberg säger att det intressanta med den nya läroplanen är att man gör ett uppriktigt försök att göra elever och lärare mer jämställda.

På 1960-talet hade han applåderat utvecklingen, men numera ser han det som en naiv aspekt i den nya läroplanen. Ord som lärare och undervisning har fått ge vika för ord som handledare och läroprocess.

– Man vill faktiskt försöka få läraren och eleven jämställd i sökandet efter kunskap och i att hantera en allt mer komplicerad vardag. Hit hör ju också digitaliseringen.

Rosenberg konstaterar att det på många sätt är jättebra.

Läraren och eleven har samma människovärde. Men sedan skapas tryggheten om läraren ändå får, det kanske är fel ord att säga bestämma, men föra ordet.― Jan-Erik Slätis

Problemet handlar om att det kan nagga respekten för lärarens auktoritet, erfarenheter och kunnande i kanterna.

– Framför allt i lågstadiet men hela vägen i skolan är det nog jätteviktigt att vi har personligheter som inte bara är behöriga utan lämpliga och kunniga och som åtnjuter respekt.

Jan-Erik Slätis håller med. Han säger att utgångspunkten är att läraren och eleven har samma människovärde.

– Men sedan skapas tryggheten om läraren ändå får, det kanske är fel ord att säga bestämma, men föra ordet, säger han.

Sune Bergström intervjuade Thomas Rosenberg och Jan-Erik Slätis i den nyländska förmiddagssändningen i Yle Vega.

 • Vörås ekonomi ser bra ut

  "Följer samma positiva trend som ifjol".

  Vörå kommuns ekonomi ser bra ut. Delårsrapporten visar på ett bruttoresultat på drygt en miljon euro.

 • Tolvanen gjorde hattrick då Jokerit vände 0–2 till 5–2

  Jokerit tog sin nionde seger på elva försök.

  Jokerit gällde som storfavorit hemma mot Vitjaz men låg under med 0–2 i den första periodpausen. Därefter tände laget till och Eeli Tolvanen såg till att Jokerit tog sin sjunde raka vinst och nionde seger på elva försök.

 • Ny dramaserie visar barns vardag i 100 år

  Bygger på autentiska barndomsminnen som samlats in.

  På måndagen sändes det första avsnittet av dramaserien Barn i 100 år på Yle Fem. Under hösten får tittaren följa med på tidsresor till tio årtionden och uppleva dem genom ett barns ögon.

 • FC Inter besegrade JJK – HIFK:s aktier stärktes i bottenstriden

  1–3 mot Inter innebär att JJK är tre poäng efter HIFK.

  JJK ligger allt sämre till i botten av fotbollsligan. Måndagens 1–3-förlust hemma i Jyväskylä mot Inter innebär att laget fortfarande ligger tre poäng efter nästjumbon HIFK och hotas av direkt degradering vid säsongslutet.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Östnyland