Hoppa till huvudinnehåll

Rockpoliserna: Juho Eerolas dildo

Rockpoliserna snackar om Juho Eerolas band Suuri Tuntematon
Förvaltningsutskottets ordförande Juho Eerola chillar Rockpoliserna snackar om Juho Eerolas band Suuri Tuntematon Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos Juho Eerola,Dildo

"Rockpoliserna" är Svenska Yles roterande panel av musikdiggare som älskar att käbbla om musik. Vi vill också gärna höra vad just du tycker! Den här gången handlar det om sprit, sex och droger...

Sannfinländska riksdagsledamoten Juho Eerola har varit i hetluften på grund av hans band “Suuri Tuntematons” färska musikvideo till låten “Röyhkeä”. Jag kan avslöja att videon slutar med att Eerola får en dildo uppkörd i röven av en barbröstad strippa.

Förutom det kan Eerola nu också fira att han den här veckan blivit utsedd till ordförande för förvaltningsutskottet.

I Helsingin Sanomat kan vi läsa att den sannfinländska riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho läxat upp Eerola på grund av videon och tillsammans drog de slutsatsen att den här sortens musikvideon nu hör till det förgångna.

Det här låter som en låt som bör dryftas av Rockpoliserna!

Juho Eerola sjunger alltså i “Suuri Tuntematon”. Bandet är grundat för över tio år sedan i Kotka och senare i höst ska bandet ge ut ett nytt album. Juho Eerola har skrivit texten till “Röyhkeä”.

Videon innehåller alla saftiga element för en gul löpsedel och färgstarka åsikter. För och emot. Här kommer vi ju inte ifrån att Juho Eerola är riksdagsledamot, en ganska synlig sådan dessutom, och därmed färgas åsikterna om hans band förstås genom olika lager av värderingar om hur en politiker skall eller inte skall bete sig.

Dessutom förekommer där ju i låten ett i finska språket frekvent använt fult kraftuttryck som börjar på bokstaven “v”!

Konceptet “sprit, våld, knark, tissar och svettiga gubbar” är ju ingalunda nytt inom rockmusiken Mötley Crüe, ZZ Top och Scorpions skrattade i tiderna hela vägen till banken med det här konceptet. Men vi väntar ännu på att få se till exempel Astrid Thors eller Juha Sipilä röja på samma sätt i en musikvideo.

Nåväl. Vi låter Rockpoliserna Ida Henrikson och Janne Strang tycka till om låten och videon och Eerolas konstnärliga prestation. Så bunkra upp med popcorn och läsk och beskåda underverket här:

Suuri Tuntematon: “Röyhkeä”

Se videon här

Ida Henrikson är kränkt
Ida Henrikson gillar inte Suuri Tuntematon Ida Henrikson är kränkt Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos ida henrikson

Ida Henrikson: Juntestetik och cementerade könsroller

Suuri Tuntematon med Juho Eerola i spetsen är en alldeles klockren definition på farlig finsk nostalgi. Juntestetikens segertåg. Cementerade könsroller - en hyllad destruktiv manlighet och en bespottad men sexualiserad kvinnlighet. Och objektivt sett dålig musiksmak.

Nåja, i princip passar videorna mycket väl ihop med Eerolas parti Sannfinländarnas allmänna budskap och ideologi. Fast det här är väl ändå... parodi? Eller vad partiet brukar kalla fylleskämt? Gäsp.

Janne Strang gillar inte Suuri Tuntematon
Tummen ner Janne Strang gillar inte Suuri Tuntematon Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos janne strang

Janne Strang: Bristande musikalitet och juvenil fräckhet

- Juha Eerola fortsätter på sin sanslöst smakfulla livslinje, vare sig det gäller hans jobb som riksdagsledamot och nybliven ordförande i förvaltningsutskottet, eller sin fritidshobby som sångare och textförfattare i punkbandet Suuri Tuntematon.

Träcket är konstant, det visste redan Dostojevskij, och vare sig han sitter i plenisalen på Arkadiabacken eller svettas i hörnet av Kotkas ledande musikpub Jaakko V är manssaksmannen Eerolas mission att ventilera sitt omhuldade varumärke som landets ledande misogynist. Man blir trött.

Men det är ju inte alls oerhört – tvärtom rätt vanligt – för taskiga finska band att precis som Suuri Tuntematon försöka ersätta sin bristande musikalitet med juvenil och överdriven fräckhet, blunda och hoppas att så många som möjligt blir så kränkta som möjligt av smutsen på ytan att ingen tänker på att blicka djupare i det svarta avgrundshål där talangen egentligen skulle sitta.

Ida Henrikson

- Har ni förresten funderat på varför så många barer och restauranger i Finland ännu i dag envisas med att inreda med motiv av rödgula lågor och blixtar, samt spela uteslutande pinsam hårdrock från åttiotalet? Det hänger ihop med samma äckliga nostalgi, en bild av "finskheten" och "manligheten" som inpräntas i vårt kollektiva psyke och reproduceras av dessa reaktionära bakfulla juhoeerolakaraktärer.

Det samma gäller flera av de stora radiokanalerna, vilket i längden hindrar mainstreammusikkulturen från att utvecklas.

Man är rädd för fräscha, nya och intressanta sound, artister och grupper. Allt som är främmande ter sej skrämmande. Och vägen från rädsla till hat är inte lång, se bara på Sannfinländarnas politik. Den kulturella och ideologiska nostalgiseringen blir allmän - och skadlig.

Jag kan inte låta bli att undra, vad händer med den heliga (sann)finska identiteten om vi bränner upp tribalmössan?

Ps. Känner mej KRÄNKT över att ha tvingats se så många närbilder av Juho Eerolas bara mage.

Janne Strang

- Strategin har fungerat utmärkt för Eerola och andra sannfinska juveler också i politiken, och emedan regeringens högsta höns tydligen valt att blunda för alla rasistiska, kvinno- och människofientliga övertramp är det nu upp till Rockpoliserna att sätta ner foten. I vanliga fall hade vi formulerat det mest kränkande betyget en wannabe-musiker kan få: don't quit your day job – om det inte var precis det man önskar att han gjorde.

Ouch. Ord och inga visor av Rockpoliserna. Men vad tycker Du om Suuri Tuntematon?

Jussi Halla-aho, Jussi Niinistö ja Juho Eerola i riksdagen december 2013.
Åtminstone två av dessa män har spelat hårdrock Jussi Halla-aho, Jussi Niinistö ja Juho Eerola i riksdagen december 2013. Bild: Kimmo Brandt/All Over Press Jussi Halla-aho,Juho Eerola,Jussi Niinistö,riksdagen

PS. På YouTube kan man också titta på en äldre video till låten “Jukolan viesti” där en massa juntar slåss på en åker.